Foto: Fons Van Hasselt

Fons van Hasselt uit Hoogstraten werd het slachtoffer van gaybashing: “Ik ben er heel angstig door geworden”

In Hoogstraten is zaterdagavond een man van 60 jaar in elkaar geslagen op straat omdat hij homo is. Radio 2 Antwerpen kon het slachtoffer, Fons van Hasselt, interviewen. “Mentaal is het zeer zwaar. Ik kan heel moeilijk rust vinden in mijn lichaam”, vertelt Van Hasselt.

Zaterdagavond wordt van Hasselt plots aangevallen na een avondje op café. “Ik probeer me zoveel mogelijk te herinneren van die avond. Niet eenvoudig want ik ben er nog heel hard van onder de indruk. De avond was heel gezellig, maar onderweg naar huis werd ik opeens aangevallen. Ze riepen me na: ‘hier, onze vuile homo van Hoogstraten’. Plots: een klap op mijn neus. Dan heb ik even het bewustzijn verloren. Toen ik terug wakker werd, was er niemand meer op straat. Ik heb dus niet kunnen zien wie me heeft aangevallen”, vertelt van Hasselt.

Nageroepen op straat: "Hey homo!"

Het is niet de eerste keer dat van Hasselt het slachtoffer is van homohaat. “Het is al een tijdje bezig dat ik op straat nageroepen werd, meestal door jongeren. ‘Hey homo’, roepen ze dan. Maar dat heb ik altijd laten passeren. Ik heb er nooit aangifte van gedaan. Dat had ik misschien beter wel gedaan”, zegt van Hasselt.

Ik probeer het nu toch los te laten. Want op de duur durf je niet meer buiten te komen en dat wil ik niet

Fons van Hasselt

“Fysiek heb ik serieus pijn aan mijn lip en neus. Maar voor de rest valt het mee. Het is vooral mentaal moeilijk. Ik ben er heel angstig door geworden en ik kan heel moeilijk rust vinden in mijn lichaam”, getuigt van Hasselt. “Ik probeer het nu toch van me af te zetten en het los te laten. Want op de duur durf je niet meer buiten te komen en dat wil ik echt niet.”

Zinloos geweld

De politie is ondertussen met een onderzoek gestart. “Ik hoop natuurlijk dat de daders snel opgepakt en gestraft worden. Want ik vind dat zinloos geweld echt moet verdwijnen. Dit verdient niemand”, aldus van Hasselt.

Meest gelezen