Stad Gent

Testcentrum in Jan Palfijn in Gent drijft capaciteit op tot 900 tests per week: "We hopen op burgerzin van mensen"

Het testcentrum in het Jan Palfijnziekenhuis in Gent drijft het vermogen om coronatesten af te nemen op. Het centrum nam de eerste week na opening 500 testen af. Dat kunnen er 900 per week worden. De stad bereidt zich ook voor om de buitenlandse studenten te testen als het academiejaar begint.

Wie in een rode zone met vakantie is geweest is verplicht een coronatest te ondergaan bij terugkeer in België. Wie gecontacteerd wordt door een contactopspoorder moet dat ook doen. Kom je terug uit een oranje zone, dan wordt het aangeraden om een test te doen. 

Verantwoordelijkheidszin

“We hebben geen zicht op wie waar naartoe is geweest. We hopen dat de Gentenaars voldoende burgerzin hebben om zich te laten testen”, aldus schepen van sociale zaken Rudi Coddens (SP.A). “De middelen zijn er en alleen zo kunnen we de besmettingen terugdringen.” Het aantal besmettingen daalt licht in Gent, maar zit vandaag met 33 besmettingen per 100.000 inwoners nog ruim boven de alarmdrempel van 20 op 100.000.

Buitenlandse studenten

Over enkele weken start het academiejaar aan de hogescholen en aan de universiteit. Er komen ook heel wat buitenlandse studenten naar hier. De universiteit en hogescholen vragen om die ook een coronatest te laten doen. De stad bekijkt of dat ook in het centrum bij het Jan Palfijnziekenhuis kan. 

Twee testcentra

De stad Gent heeft voor haar inwoners twee testcentra. Het ene is in Merelbeke bij de huisartsenwachtpost. Het is bedoeld voor mensen die al symptomen hebben van de ziekte COVID-19. Het andere centrum bij het Jan Palfijnziekenhuis is voor wie geen symptomen heeft.

Als je symptomen van het virus hebt, dan moet je de huisarts contacteren. Heb je geen symptomen en moet je een test doen omdat je uit vakantie terugkomt, dan is een afspraak nodig via de website gent.testcovid.be.

Meest gelezen