Gratis kajakken op Binnendijle in Mechelen in ruil voor opruimen afval

In Mechelen kan je vanaf vandaag gratis gaan kajakken op de Binnendijle op voorwaarde dat je het drijvend zwerfvuil mee helpt opruimen. Het idee komt van buurtbewoner Xavier Cloetens, en de eigenaars van hotel/restaurant Van der Valk financieren het project. Zij zorgen voor de kajaks, peddels, zwemvesten en andere benodigdheden.

"Ik heb de mosterd in Kopenhagen gehaald", vertelt Mechelaar en buurtbewoner Xavier Cloetens in Start je dag op Radio 2 Antwerpen. "Een buurt samenbrengen door te zorgen dat mensen het nuttige aan het aangename kunnen koppelen, doen ze daar in Kopenhagen al jaren.
Concreet gaat het in Mechelen om kajakken en genieten van de historische binnenstad vanop de Binnendijle, en terwijl ook het drijvend zwerfvuil dat je tegenkomt, opruimen."

Xavier Cloetens kreeg meteen (financiële) steun van hotel/restaurant Van der Valk Mechelen. Zij zorgen voor de begeleiding, de kajaks en roeispanen, en ze stellen het ook open voor iedereen. Je hoeft dus geen hotelgast te zijn om de kajaks te reserveren. 

"Door de lockdownperiode heb ik veel meer in de stad gewandeld dan anders", vertelt Cloetens. "Zo heb ik ontdekt dat er toch nog behoorlijk veel zwerfvuil in onze Dijle terechtkomt. Vandaar het idee om daar iets aan te doen. Van 't één komt trouwens 't ander, want we hadden al een toffe buurtwerking omdat we allemaal graag "ons" Dijlepad willen onderhouden."

We leven met 80.000 mensen in Mechelen en er komen er heel veel winkelen, dus is het onvermijdelijk dat er zwerfvuil in de Binnendijle terechtkomt

buurtbewoner Xavier Cloetens

Het stadsbestuur van Mechelen draagt ook zijn steentje bij. Aan  de steiger hebben ze een extra vuilnisbak gezet, en ze zorgen ook voor schepnetten, zwerfvuilprikkers en vuilniszakken. 

Uitvaren kan vanaf vandaag elke dag tussen 9 en 18 uur. Reserveren kan via Van der Valk, want daar vertrekken de kajaks. Een tochtje mag maximum 1u45 duren.

Meest gelezen