Viroloog Van Ranst: "Ook in België is eerste herbesmetting vastgesteld met coronavirus, dit is geen goed nieuws"

Ook in ons land is een eerste herbesmetting vastgesteld met het coronavirus. Dat heeft viroloog Marc Van Ranst gezegd op VTM Nieuws. Het gaat om een patiënte die eerst genezen was van het coronavirus en enkele maanden later opnieuw ziek is geworden. "We hadden liever gehad dat de tijd tussen twee infecties langer was geweest", zegt hij in "Terzake". Eerder vandaag hebben wetenschappers uit Hongkong gezegd dat bij hen een man voor de tweede keer besmet is. Dat zou wereldwijd het eerste bekende geval zijn.

Volgens Van Ranst is dus ook in België een patiënt die genezen is verklaard na drie maanden opnieuw ziek geworden met een andere variant van het coronavirus. Dat heeft hij gezegd op VTM Nieuws. In "Terzake" heeft de viroloog meer tekst en uitleg gegeven. "Het gaat om een dame die drie maanden na de eerste besmetting een tweede opstoot kreeg. We hebben dat virus in de twee gevallen genetisch kunnen bekijken en voldoende om vast te stellen dat het een andere stam is."

Lees verder onder het gesprek met Van Ranst in "Terzake":

Videospeler inladen...

Van Ranst vermoedt dat er de komende dagen nog gevallen zoals in Leuven en Hongkong zullen opduiken. Al zijn het volgens hem wellicht uitzonderingen, "want we hebben er nog niet veel gezien". "Misschien zullen er nog meer zijn die het na 6 maanden of 9 maanden een tweede keer doormaken. Voor andere ademhalingsvirussen is dat ook wel bekend dat dit kan."

We hadden liever gehad dat de tijd tussen twee infecties langer was geweest

"Het is geen goed nieuws", gaat Van Ranst verder. "Je hoopt natuurlijk dat je na een infectie een hele poos uit de gevarenzone bent. Hopelijk is dat in de meeste gevallen ook zo." De viroloog benadrukt wel dat zowel de Belgische patiënt als de patiënt uit Hongkong milde symptomen hadden. "Ze zijn nooit gehospitaliseerd geweest. Er waren misschien daardoor niet voldoende antilichamen om de ziekte een tweede keer tegen te houden."

Dat nu na enkele maanden al iemand opnieuw ziek kan worden, heeft ook mogelijke gevolgen voor een vaccin. "Je hoopt bij een vaccin dat je toch minstens voor een jaar beschermd bent", zegt Van Ranst. "We hadden liever gehad dat de tijd tussen twee infecties langer was geweest."

Eerste geval in Hongkong

Eerder vandaag geraakte al bekend dat ook in Hongkong een geval van herbesmetting was vastgesteld. "Een jonge en gezonde patiënt is voor een tweede keer besmet met het coronavirus, 4,5 maanden nadat hij voor de eerste keer besmet geraakt was", zo luidde de boodschap van wetenschappers van de Universiteit van Hongkong. 

Het gaat over een 33-jarige man, die bij zijn eerste besmetting milde symptomen vertoonde. Nu had hij helemaal geen symptomen, maar was hij getest omdat hij uit Spanje terugkeerde. 

"Onze resultaten bewijzen dat zijn tweede infectie veroorzaakt werd door een nieuw virus dat hij onlangs opgelopen heeft en niet doordat hij nog lange tijd met virusdeeltjes rondloopt", klinkt het bij de wetenschappers. 

Onze resultaten bewijzen dat zijn tweede infectie veroorzaakt werd door een nieuw virus dat hij onlangs opgelopen heeft en niet doordat hij nog lange tijd met virusdeeltjes rondloopt

Want tot nu toe was dat altijd het geval: al meerdere mensen werden onderzocht of ze mogelijk een tweede keer besmet waren, maar altijd ging het nog om een restant van de eerste besmetting. Weken, of zelfs maanden na een besmetting kan een patiënt immers nog positief testen, terwijl het virus niet meer actief is.  

Maar nu hebben de onderzoekers verschillen gevonden tussen de twee virussen, wat er dus op wijst dat hij voor een tweede keer besmet is. "Onze bevindingen suggereren dat SARS-COV-2 kan blijven bestaan in de wereldwijde bevolking, net zoals het geval is voor andere verkoudheidsgerelateerde coronavirussen."

WHO: "Mensen moeten geen schrik hebben"

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept mensen op om zeker niet te panikeren en vraagt om de ontdekking in zijn context te bekijken. "Wat we zien, is dat mensen die het virus oplopen een immuunreactie hebben. Wat we nog niet weten is hoe sterk die immuunreactie is of hoe lang die blijft. Dit geval in Hongkong zou een voorbeeld kunnen zijn van een herinfectie."

Wat we nog niet weten is hoe sterk die immuunreactie is of hoe lang die blijft

WHO

"Hoe dan ook moeten we dit in zijn context bekijken. Er zijn al 24 miljoen gevallen vastgesteld. We moeten dit documenteren, maar we moeten niet overhaast te werk gaan en te snel conclusies trekken. Mensen moeten geen schrik hebben."

Viroloog Steven Van Gucht: "Niet zo verrassend, zien we ook bij andere coronavirussen"

Ook viroloog Steven Van Gucht is niet echt verbaasd over deze conclusie: "Het lag in de verwachtingen dat er vroeg of laat zo'n geval zou opduiken. Men heeft twee keer de genetische handtekening van de besmetting onderzocht en het gaat niet over een nieuwe variant van het virus, maar om een licht andere variant."

Wat toont dit nu aan? "Dat de immuniteit na de eerste besmetting niet voldoende was om te verhinderen dat de man een tweede keer besmet raakte. Ook dat is niet zo verrassend, dat zien we ook in andere coronavirussen. Ons immuunsysteem reageert meestal heel snel dan, waardoor we bij een volgende keer mildere of zelfs geen symptomen krijgen. Ik vermoed dat dat ook gaat gebeuren bij dit virus."

Dat is niet zo verrassend, dat zien we ook in andere coronavirussen

Viroloog Steven Van Gucht

Dan krijgen we op termijn dus een "zachtere variant" van dit virus. "Hetzij door een vaccin, hetzij op een natuurlijke manier. Maar dat vraagt tijd, want dan moeten nog heel wat mensen besmet raken. Maar op langere termijn is dit waarschijnlijk het toekomsttraject van het virus."

Meest gelezen