Videospeler inladen...

"Hij was ene van ons": verslagen reacties bij de dood van regisseur Robbe De Hert

De reacties op het overlijden van Vlaams filmregisseur Robbe De Hert stromen binnen. Acteur Michaël Pas is aangeslagen: "Robbe was in Antwerpen een soort volksheld. In hoge cultuurkringen, maar ook in de volkscafés. Zo van : gij zijt ene van ons. Ja, hij was “ene van ons”." Collega-regisseur Erik Van Looy noemt hem "a rebel", maar dan "a rebel with a good cause". En ook regisseur Jan Verheyen haalt warme herinneringen op: "Ze noemden hem een "enfant terrible", maar dat was hij niet uit keuze, maar uit noodzaak." En ook uit de politieke wereld komen reacties op het overlijden van Robbe De Hert. 

Acteur en presentator Mike Verdrengh leerde De Hert al in zijn studentenjaren op de toneelschool kennen, maar het duurde tot het jaar 2000 voor de twee samenwerkten voor "Lijmen/Het been". Een film van Robbe De Hert gebaseerd op de boeken van Willem Elsschot waarin Verdrengh een hoofdrol speelde. "Ik heb nooit met een lievere mens samengewerkt dan Robbe", vertelt Verdrengh op Radio 2 Vlaams-Brabant. "Ook op de set sprak hij altijd plat Antwerps en dat was soms moeilijk. Willeke Van Ammelrooy en Sylvia Kristel (de twee Nederlandse actrices speelden mee in "Lijmen/Het been" n.v.d.r.) zeiden na de eerste draaidag met een lichte paniek in hun ogen tegen mij: "Nou, wij begrijpen die man niet." (lacht) Hieronder zie je een foto van de cast en crew van "Lijmen/Het been".

Lijmen/Het Been - Cineventura

Acteur Michaël Pas speelde al als twaalfjarige jongen mee in Robbe De Herts "De Witte van Sichem". Later was hij ongelooflijk trots dat Robbe hem koos voor de hoofdrol van "Blueberry Hill". Het vertrouwen dat Robbe hem schonk heeft hem zijn hele loopbaan als acteur voortgestuwd, zegt hij. 

Lees voort onder de foto:

Regisseur Robbe De Hert en acteur Michaël Pas op de set van "Blueberry Hill".

En zijn bewondering voor de regisseur is groot: "Robbe heeft zichzelf gemaakt, echt. Zonder opleiding, zonder geld, met niks dan talent en koppigheid. Ervoor gaan, en de verhalen vertellen waarvan hij vond dat ze verteld moesten worden. Tot op het einde, hé"

Bekijk het overzicht van de carrière van Robbe De Hert uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Michaël Pas: "Als je Robbe tegenkwam, overdag of ’s nachts, had hij altijd – nog los van die iconische handdoek om zijn nek – een enorme boodschappentas vast. Daarin zaten geen prei of groenten, maar foto’s, scenario’s, boeken. Inspiratie voor verhalen die nog verteld moesten worden."

"Gelukkig is hij niet in een ziekenhuis overleden, maar in zijn eigen huis en zijn eigen bed. We hebben elkaar vorige week nog gezien. We hebben elkaar nog even aangeraakt, maar gesprekken waren er niet meer bij. Hij was al te ver aan het afglijden." Robbe De Hert is overleden aan de gevolgen van suikerziekte.

Ja, hij was “ene van ons”.  Zo gaan we hem onthouden. 

Acteur Michaël Pas over Robbe De Hert

"Robbe was een beetje van iedereen, hé? In Antwerpen was hij een soort volksheld, die ik alleen maar kan vergelijken met Wannes van de Velde of zo.  Mensen die zowel in de high brow cultuurkringen hoog werden aangeschreven, maar die ook in elk volkscafé schouderklopjes kregen van een dokwerker bij wijze van spreken. Zo van : gij zijt ene van ons. Ja, hij was “ene van ons”.  Zo gaan we hem onthouden."

Bekijk hier de reactie van Michaël Pas en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Strijd

Collega-regisseur Erik Van Looy denkt met warmte terug aan Robbe De Hert: "Hij was een unieke persoonlijkheid, en hij was een man van strijd. Als je aan Robbe vroeg: "ça va?" zei hij altijd:" ça va jamais." En dat is typerend voor hem als persoon, maar vooral voor de strijd die hij altijd leverde. Voor meer films, voor betere films, strijd voor een betere wereld ook." 

Hij was “a rebel”, maar zeker “a rebel with a cause”. En “a good cause”.

Collega-regisseur Erik van Looy

“Vroeger was het heel moeilijk om films gemaakt te krijgen, en hij deed dat. En in die zin heeft hij de weg geëffend voor mij en voor alle generaties die na mij kwamen. Hij was recht voor de raap en brutaal, hij had lak aan alles en iedereen. Dat heeft hem ook gebracht waar hij was. Maar dat heeft zijn carrière misschien ook een beetje geschaad omdat niet iedereen daarvan gediend was. Hij was “a rebel”, maar zeker “a rebel with a cause”. En “a good cause”.

"Hij was een fantastische regisseur ook. Ik denk dat we nooit mogen vergeten hoe straf “De Witte van Sichem” was. De eerste arthouse film, die ook voor een groot publiek bestemd was, en zeer goed scoorde. En “Blueberry Hill" vind ik ook een klassieker."

Bekijk hieronder het verhaal van Erik van Looy, die Robbe ooit zijn auto cadeau deed:

Videospeler inladen...

Robbe De Hert droeg altijd een handdoek in de nek. Erik Van Looy vertelt in de onderstaande video hoe dat komt: 

Videospeler inladen...

"Enfant terrible"

Ook collega-regisseur Jan Verheyen zegt dat Robbe het pad geëffend heeft voor hemzelf en zijn generatie regisseurs: “Daar zal ik hem altijd erkentelijk voor blijven."

"Ik weet dat in alle krantenartikels zal staan dat hij een “enfant terrible” was. Maar Robbe is nooit een “enfant terrible” geweest door keuze. Hij was een “enfant terrible” uit noodzaak. Omdat je in die periode, de jaren 70-80, net iets harder moest roepen om gehoord te worden. Er zijn dus absoluut verzachtende omstandigheden wat die reputatie betreft.”

Bekijk hier de reactie van Jan Verheyen en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Matroos op de lange omvaart

Jan Verheyen heeft ook grote bewondering voor de selfmade man die Robbe De Hert was: "Hij heeft geen filmschool van binnen gezien. Het beroep dat hij het langst heeft uitgeoefend voor hij in de film ging was matroos op de lange omvaart. En daar heb ik als high school dropout natuurlijk geweldig veel sympathie voor."

"Ik vond dat geweldig, en daardoor gaf hij hoop aan mensen als ik. Maar dat kon toen nog. Toen ging het om je enthousiasme, om je kunnen, om je doorzettingsvermogen, om je gave om mensen te inspireren en te motiveren. En dat had hij natuurlijk allemaal in zeer grote mate."

"Schat"

Jan Verheyen heeft ook een verklaring waarom Robbe iedereen "schat" noemde: "Robbe had niet altijd het beste geheugen voor namen en gezichten. En als je iedereen consequent "schat" noemt, lost dat al heel veel op natuurlijk."

"Robbe was een heel warme mens, en een loyale mens in zijn vriendschappen. Maar we gaan er ook niet moeilijk over doen: hij was ook niet de gemakkelijkste mens. Maar dat had dan meer te maken met het feit dat hij een chaoot was. Administratief was hij een chaoot, in relaties was hij ook nogal eens een chaoot. Maar ik vond altijd dat dat werd gecompenseerd door zijn authenticiteit, zijn oprechtheid. En als je zoveel van films houdt als Robbe, ja, dan kan je bij mij niet veel fout doen."

Ook uit de politieke wereld stromen de reacties binnen, onder meer van Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon, en van Vlaams minister van media Benjamin Dalle.

Ook in Nederland wordt gemeld dat Robbe De Hert overleden is:

Afscheid

Het afscheid van de regisseur zal omwille van de coronamaatregelen in intieme kring plaatsvinden. In 2021 plannen familie en vrienden een herdenking van Robbe en de bijzetting van zijn asse op het ereperk van het Schoonselhof.

Wie wil, kan zijn medeleven betuigen op een digitaal rouwregister van de  stad Antwerpen dat in de loop van de avond online komt te staan. Rouwbetuigingen kunnen tot en met de dag van de begrafenis.

Meest gelezen