www.stopparkinson.be

Ivo heeft Parkinson en wandelt héél België rond om geld in te zamelen voor onderzoek

Dilbekenaar Ivo Bisschop geeft zichzelf 49 dagen de tijd om heel België rond te wandelen en zo geld in te zamelen voor het onderzoek naar de ziekte van Parkinson. Ivo heeft zelf de ongeneeslijke zenuwziekte, maar hij laat de moed niet zakken en stapt nu elke dag 30 kilometer.

Drie jaar geleden kreeg Ivo Bisschop de zware diagnose van Parkinson. Gelukkig is de ziekte nog in een beginstadium. "Daardoor gaat het nog prima met mij en kan ik de grote uitdaging aan." En die is zonder twijfel groot. Want om heel het land af te stappen moet Ivo in totaal 1500 kilometer afleggen. Dat betekent gemiddeld 30 kilometer per dag, verspreid over 49 dagen. Gelukkig krijgt hij daarvoor de hulp sportcoach Paul Van den Bosch die topatleten zoals Sven Nys en Eric Geboers begeleidde. "We hebben al 2500 kilometer gestapt als training. Zo heb ik al twee paar schoenen versleten. Maar ik ben er dus klaar voor." 

30 mensen hebben een hele dag meegestapt. Onderweg zwaaiden supporters naar ons. Iedereen was even 'Ivo' in onze groep

Gisteren werd  het startschot gegeven in Oostende. En daar was Ivo niet alleen. "Het was fantastisch om te zien hoeveel vrienden, fans, familie en kleinkinderen ik rondom mij heb. 30 mensen hebben gisteren een hele dag meegestapt. Onderweg zwaaiden supporters naar ons. Iedereen was even 'Ivo' in onze groep, dat was zo leuk." En ook de komende dagen zal Ivo gezelschap krijgen. "Er stappen elke dag mensen mee, en ik heb sowieso een vaste vriend die elke wandeling meegaat. De anderen wisselen elkaar af zodat we altijd met drie à vier zijn." Vandaag stapt hij in de provincie Oost-Vlaanderen van Maldegem naar Sint-Laureins."

1 miljoen euro inzamelen

Op 10 oktober moet Ivo weer aankomen in Oostende. En tegen dan wil hij een grote som geld hebben ingezameld voor het onderzoek naar de ziekte van Parkinson. "Bij onze terugkeer wil ik dat we 1 miljoen euro op de rekening hebben staan. Mensen kunnen symbolische stappen kopen om ons te ondersteunen. Eén stap kost een halve euro en je koopt er zoveel je zelf wilt." 

Er zijn heel veel verschillende symptomen, waardoor het vaak moeilijk is om de ziekte snel te ontdekken. Daardoor zitten veel Parkinsonpatiënten in de miserie
Wouter Degraeve, orthopedisch chirurg

Aan de zijde van Ivo wandelt Wouter Degraeve, orthopedisch chirurg bij het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden, de hele tocht mee. Ivo en Wouter zijn al 20 jaar lang vrienden. "We gaan samen van grenspaal tot grenspaal. En dat staat symbool voor de grenzen die patiënten vaak tegenkomen. Wij willen die grenzen slopen door het onderzoek naar Parkinson een ferme duw in de rug te geven", vertelt Degraeve. "In veel gevallen wordt de diagnose pas heel laat gesteld. De behandeling, die ook nog niet helemaal op punt staat, start dus laat. Daardoor zitten veel Parkinsonpatiënten in de miserie."

Parkinson herkennen bij een patiënt is volgens de chirurg ook niet altijd simpel. "Veel mensen kennen de ziekte van het trillen. Maar patiënten kunnen vaak ook moeilijker stappen, zijn soms wat vergeetachtig. Er zijn heel veel verschillende symptomen, waardoor het vaak moeilijk is om de ziekte snel te ontdekken."

Op de website van Ivo Bisschop vind je alle informatie over zijn grote avontuur en lees je hoe je de sponsortocht kan steunen. 

www.stopparkinson.be

Meest gelezen