Jan Yperman

Jan Ypermanziekenhuis gebruikt "augmented reality" om knieprotheses te plaatsen: "Primeur in België"

Als eerste Belgische ziekenhuis maakt het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper gebruik van "augmented reality" voor het plaatsen van knieprotheses. De chirurg kan op die manier de prothese tot op de millimeter juist zetten.

Een groot deel van de patiënten is na een operatie niet 100 procent tevreden van de geplaatste knieprothese. Daarom gaan ziekenhuizen constant op zoek naar nieuwe technieken. Chirurgen worden al geassisteerd door robots, maar nu ook door augmented reality.

Zelfde principe als Pokémon Go

De chirurg draagt een bril, vergelijkbaar met de ondertussen afgevoerde Google Glass. Daarop ziet de arts zowel de realiteit, de knie en het been, als referentie-assen waar de prothese moet komen.

Augmented reality is de technologie die gebruikt wordt bij onder andere het populaire Pokémon Go-spel. Tijdens dat spel zie je een virtueel diertje zitten op een bestaande bank in het park. Er wordt dus een beeld toegevoegd aan wat je effectief in realiteit kan zien. “Tijdens de operatie zijn dat geen virtuele dieren, maar wel lijnen”, zegt dokter François Hardeman. “Die lijnen worden geprojecteerd op het been van de patiënt. Ze helpen ons om de positie van de prothese accurater te bepalen.”

De techniek is ontwikkeld door een Frans bedrijf. Het is de eerste keer dat ze buiten Frankrijk gebruikt werd.

Meest gelezen