AFP or licensors

Jongeren graven honderden gouden munten van 1.100 jaar oud op in Israël: "Met zo'n som kon je toen luxueus huis kopen"

Enkele jonge vrijwilligers hebben op een archeologische site in Israël 425 gouden munten opgegraven. De munten zijn naar schatting 1.100 jaar oud en lagen al die tijd verborgen in een pot van klei. 

425 gouden munten, goed voor een gewicht van 845 gram. Dat is de schat die enkele jonge vrijwilligers vorige week opgegraven hebben. De munten zijn zo'n 1.100 jaar oud en dateren uit een vroege Islamitische periode, toen de regio een deel was van het kalifaat van de Abbasiden. Ze werden gevonden in een kleien pot, die stukje per stukje uitgegraven werd.

Bij de munten zat ook een stuk van een gouden solidus (een munt) van de Byzantijnse keizer Theophilos, geslagen in Constantinopel. Volgens de onderzoekers bewijst deze munt "dat er een constante verbinding was tussen de twee rivaliserende rijken". 

Het kalifaat van de Abbasiden was een islamitisch rijk tussen 750 en 1258. Aan het hoofd van het rijk stond de Abbasiden-dynastie. Het kalifaat strekte zich uit van het noorden van Afrika tot in het Midden-Oosten. De periode wordt ook wel eens het Islamitische gouden tijdperk genoemd, want zowel kunst, architectuur als literatuur kenden een grote bloei. 

Van wie de schat is en waarom de eigenaars de munten nooit opnieuw opgegraven hebben, is een mysterie. "Diegene die deze schat 1.100 jaar geleden begroef, verwachtte dat ie de schat opnieuw zou opgraven. We kunnen alleen maar raden waarom dat niet gebeurde", klinkt het bij Liat Nadav-Ziv, die de opgravingen leidt. 

AFP or licensors

Wat wel vaststaat, is dat het in die tijd een enorme som was: "Met zo'n som kon iemand toen een luxueus huis kopen in een van de beste buurten in Fustat, toen de enorm welvarende hoofdstad van Egypte", vertelt Robert Kool, een munten-expert, aan The Guardian. 

Met zo'n som kon iemand toen een luxueus huis kopen in een van de beste buurten in Fustat, toen de enorm welvarende hoofdstad van Egypte

Robert Kool - muntenexpert

De archeologen zijn opgetogen met hun vondst: "Gouden munten vinden, en zeker in zo'n aanzienlijke hoeveelheid, is heel zeldzaam. We vinden ze bijna nooit bij archeologische opgravingen, omdat goud altijd waardevol geweest is en het dus omgesmolten werd en hergebruikt werd van generatie op generatie."

Ook de jongeren die de schat ontdekten, zijn enthousiast: "Het was geweldig. Bij het graven zag ik iets dat eruitzag als hele dunne bladeren, maar toen ik beter keek, zag ik dat het gouden munten waren."

Op de plek van de opgravingen zal een nieuwe wijk gebouwd worden.

AFP or licensors

Meest gelezen