George Conway, Donald Trump en Kellyanne Conway.

De moeder van de "alternatieve feiten" verlaat het Witte Huis: hoe adviseur Kellyanne Conway Trump hondstrouw bleef

Eind deze maand verlaat de flamboyante Kellyanne Conway het Witte Huis. Conway is een van de trouwste adviseurs van de Amerikaanse president Donald Trump. Zij was het die hem in 2016 als gewiekste campagnemanager naar de verkiezingsoverwinning loodste. Conway was ook diegene die met de term "alternatieve feiten" op de proppen kwam. Ze kiest - samen met haar man George, die overigens fel tégen Trump gekant is - opnieuw voor haar gezin. Vijf momenten waarop Conway hondstrouw bleef aan Trump.

1. Ze blies zijn verkiezingscampagne nieuw leven in

Conway (53) leidt Trump in 2016 in zijn campagne naar het presidentschap, nadat eerder Paul Manafort zijn ontslag had aangeboden als campagneleider. Conway blijkt een geniaal strateeg. Ze laat Trump scoren en oogsten waar het nodig was: in de swingstates. Rivale Hillary Clinton haalt uiteindelijk, over het hele land, bijna drie miljoen stemmen meer dan Trump. Maar die stemmen doen er niet toe, omdat Clinton in het kiescollege aan het kortste eind trekt. 

Conway zet in op de gewone (witte) Amerikaan. Ze groeide zelf op in een arbeiderswijk in New Jersey en laat Trump tijdens zijn campagne inspelen op de angst voor immigranten. Hij belooft hard op te treden én een muur op te trekken, eentje op de grens met Mexico. "Een muur is heel makkelijk voor de mensen om te verstaan. Het is fysiek, het is zichtbaar", verklaart Conway.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

2. Ze is de uitvindster van de "alternatieve feiten"

Conway veroorzaakt ophef door de leugens die Witte Huiswoordvoerder Sean Spicer heeft geuit op zijn eerste persconferentie weg te zetten als "alternatieve feiten".

Spicer heeft het over de massa die opdaagt voor de inauguratie van Trump (in vergelijking met het publiek van oud-president Barack Obama). Hij stelt dat Trumps eedaflegging het meeste volk ooit heeft gelokt. Conway verdedigt die uitspraak vervolgens in het programma "Meet the press" op NBC, waar presentator Chuck Todd polst naar de "onwaarheden".

Conway ontwijkt eerst de vraag en als Todd ze herhaalt, antwoordt ze doodkalm: "Wees niet zo overdreven dramatisch, Chuck. Jij zegt dat het een onwaarheid is. Sean Spicer, onze woordvoerder, heeft daar alternatieve feiten over gegeven." Waarop Todd tegengas geeft en Conway over de Amerikaanse gezondheidszorg begint, om wat later te zeggen dat "een massa niet in cijfers te vatten is" en ze het niet pikt dat hij met haar antwoord lacht. "Symbolisch voor de manier waarop de pers met ons omgaat", reageert Conway scherp.  

BEKIJK hier het interview tussen Todd en Conway: 

Videospeler inladen...

3. Ze leidde de aandacht weg van "Grab them by the pussy"

Twee dagen nadat een geluidsopname was opgedoken waarin Trump zich denigrerend uitlaat over vrouwen ("And when you're a star, they let you do it, you can do anything... grab them by the pussy"), springt Conway alweer in de bres voor haar team. 

Conway vindt de Congresleden die Trump bekritiseren ronduit hypocriet. "Sommige Congresleden - toen ik jonger en knapper was - drongen zich ongevraagd op aan meisjes, hun tong in de kelen van vrouwen stekend die dat niet wilden." Een jaar later omschrijft ze die uitspraak als haar #metoo-moment, maar "niemand maalt erom gezien haar politieke (Republikeinse, red.) overtuiging."

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

4. Ze heeft een huwelijk dat velen moeilijk snappen

Kellyanne Conway (meisjesnaam: Fitzpatrick) is 19 jaar getrouwd met advocaat George Conway. Ze hebben vier tieners. De kinderen zijn - naar eigen zeggen - de reden waarom Kellyanne zich voortaan gaat focussen op haar gezin, en dat met het oog op het nieuwe school/academiejaar dat van thuis uit gestart zal worden.

Toeval of niet: uren voordien had dochter Claudia nog getweet dat haar moeders baan "haar leven had geruïneerd". Ze verwijt haar moeder puur egoïsme. 

Ook George kiest voor het familiale leven. Hij trekt zich terug uit het Lincoln-project, een groep Republikeinen die probeert Trump te verslaan bij de verkiezingen in november, en houdt een pauze op Twitter, waar hij doorgaans fel van leer trekt tegen Trump.

Een politiek koppel met totaal andere opvattingen? Voor Kellyanne is het nochtans glashelder. "Het ene is mijn werk, het andere mijn huwelijk", verklaart ze in The Washington Post. 

Kellyanne en George, 19 jaar gehuwd én een koppel met andere politieke opvattingen.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Tussen Trump en meneer Conway zijn de verwijten aan elkaars adres nochtans niet mis te verstaan. Trump noemt hem een "totale loser" en een "echtgenoot uit de hel", terwijl George Conway tweet dat Trumps "toestand achteruitgaat".

Waarom Conway regelmatig post op sociale media, maakt hij duidelijk in The Washington Post: "De leugenachtigheid, de incompetentie, het is gewoon gek om te zien. Het tweeten is gewoon een manier om het te luchten en die dag verder te gaan met mijn leven. Dat is het eigenlijk. Ik ga er niet over schreeuwen tegen haar (Kellyanne, red.)."

5. Ze is best even impulsief en ongegeneerd

Couchgate. In 2017 weet Conway met alle aandacht te lopen door in jurk en met naaldhakken op haar knieën op een sofa te zitten in de Oval Office. Ze neemt intussen met haar smartphone foto's van haar baas. De meningen op sociale media zijn verdeeld, van "gebrek aan klasse" van tegenstanders tot fans die dezelfde opmerkingen van critici "seksistisch" en "laag" vinden.

Conway laat weten dat ze foto's probeerde te nemen vanuit de best mogelijke hoek (op vraag van de pers die moeilijk binnenraakte) én dat ze de hele heisa niet had gevolgd wegens een "te drukke dag". En daarmee is de kous af.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het typeert Conway. Soms impulsief en ongegeneerd, zoals Trump. Ze maakt er weinig woorden aan vuil als de commotie oplaait. Ook nu met haar vertrek. "Less drama, more mama", vat Conway samen. 

Herbekijk de reportage die "Het Journaal" maakte over de carrièreshift van Conway:

Videospeler inladen...

Bekijk de analyse van Björn Soenens uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen