Radio 2

Koppel uit Evergem vertrok op 3 maart voor 3 weken naar Aruba, door corona moest het er bijna half jaar blijven

Een koppel uit Sleidinge bij Evergem heeft de vakantie van hun leven gehad. Wat voor Ronald Snauwaert en Gerda De Decker een trip van drie weken naar Aruba moest worden, werd door de lockdown een vakantie van bijna een half jaar.

Op 3 maart namen Ronald en Gerda het vliegtuig naar Aruba, een Nederlands eiland in de Caraïben. Daar konden ze bij een bevriend koppel drie weken genieten van zon en zee. Dat was tenminste het plan. Maar 10 dagen later ging België in lockdown en werd de vakantie van het koppel uit Evergem voor onbepaalde tijd verlengd. Maar liefst 5 keer zagen ze hun terugvlucht geannuleerd worden. Pas op 12 augustus konden ze dan toch eindelijk op het vliegtuig richting België stappen.

Het was toch wel leuk

Hoewel de reis veel langer duurde dan gepland, hebben Ronald en Gerda er toch een leuke tijd beleefd. "Het is een prachtig eiland", zegt Ronald , "en hier in België was het gevaarlijker want corona heeft hier zwaarder toegeslagen dan in Aruba, en daar ben je sowieso toch meer in vakantiestemming."

Iedereen verklaarde ons gek en voorspelde ruzie na 11 dagen, maar 170 dagen later zijn we nog altijd vrienden

Ronald Snauwaert

"Gelukkig verbleven we bij vrienden en moesten we niet op hotel. En hoewel iedereen ons gek verklaarde en voorspelde dat het na 11 dagen zou ontaarden in slaande ruzie, zijn we na 170 dagen nog altijd vrienden", lacht Ronald.

Financieel was het niet evident

"Een normale toerist betaalt zich blauw aan hotel- en restaurantkosten, dat viel gelukkig weg. Maar we kwamen natuurlijk wel tussen in de vaste kosten en we hebben hen ook een mooi cadeau gekocht voor de gastvrijheid", vertelt Ronald.

Zijn vrouw Gerda heeft diabetes en ook dat leidde tot extra kosten. In België zijn de medicatie en hulpmiddelen gratis, maar in Aruba moesten ze daar allemaal wel voor betalen. "Een sensor die mijn vrouw nodig had, kost daar 105 euro per veertien dagen. Dus gespreid over een half jaar liep dat ook wel op."

Omdat onze terugvlucht ineens midden in het hoogseizoen viel moesten we nog eens 1.100 euro extra betalen 

Ronald Snauwaert

Ook de terugvlucht heeft Ronald en Gerda een extra duit gekost. Omdat ze uiteindelijk pas op 12 augustus konden terugvliegen, midden in het hoogseizoen dus, moesten ze van reisorganisator TUI 1.100 euro extra betalen.

Intussen op het thuisfront

Gelukkig kunnen Ronald en Gerda een beroep doen op een hecht sociaal netwerk, want bijna zes maanden lang moesten familie en vrienden hun zaken hier beredderen. "Mijn zoon heeft de huis-, tuin- en computer­probleempjes kunnen oplossen. Toen we terug thuis kwamen half augustus, was 95 procent van het werk hier al gedaan."

Via de moderne communicatiemiddelen zoals WhatsApp en Zoom is het tegenwoordig veel gemakkelijker om contact te houden met het thuisfront. Maar Ronald miste toch wel het echte contact. "Mijn moeder is dementerend en zit in een rusthuis. Ook mijn kleinkinderen Mila en Manou keken enorm uit naar onze telefonische contacten en naar onze terugvlucht."

Nu zitten Ronald en Gerda hun 14 dagen quarantaine uit, want hun reisbestemming lag buiten Europa. Ze zullen dan net op tijd weer mensen mogen zien, want op 5 september trouwt hun dochter. "Dat was de ultieme datum dat we terug thuis wilden zijn. En dat is met een laatste vlucht van TUI half augustus gelukt. Want momenteel zijn er opnieuw geen vluchten meer vanuit Aruba." Of ze Aruba intussen niet helemaal beu zijn? "Zeker niet, volgend voorjaar gaan we al terug!"

Radio 2

Meest gelezen