Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Twaalf coronabesmettingen in Fond'Roy kliniek in Brussel

In de psychiatrische afdeling voor gedwongen ziekenhuisopname van de Fond'Roy kliniek (ASBL Epsylon) in Brussel zijn meerdere mensen besmet geraakt met het coronavirus. Vier patiënten en acht medewerkers testen positief op COVID-19. Dat heeft het afdelingshoofd Caroline Depuydt bekend gemaakt.

"Een werknemer testte afgelopen maandag positief, nadat hij een test had afgelegd als onderdeel van zijn vakantievertrek. De volgende dag hebben we een kleine reeks testen gedaan en twee gevallen kwamen positief terug. Dus hebben we een algemene screening gedaan van alle patiënten en alle personeelsleden. We kwamen tot de vaststelling dat 4 patiënten en 8 medewerkers besmet zijn", legt de psychiater uit.

Volgens Caroline Depuydt is de dienst overvol en is het buitengewoon moeilijk om de beveiligingsmaatregelen die verband houden met het coronavirus af te dwingen. "Onze patiënten zijn gevaarlijk, zitten in een crisis en zoeken geen zorg", zegt ze. Na de lockdown kreeg de afdeling voor gedwongen ziekenhuisopname een toename van 50% mensen in observatie.

Er zijn maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus in de dienst te stoppen. De positieve patiënten zijn geïsoleerd in een goed gescheiden afdeling en in een ander ziekenhuis. Alle medewerkers en patiënten zijn getest. Positieve werknemers werken niet meer en verdachte gevallen zijn in quarantaine geplaatst in afwachting van de resultaten van een tweede test. Het personeel werkt gemaskerd en respecteert de veiligheidsinstructies. Symptomen worden gecontroleerd, zowel bij werknemers als bij patiënten.

Opnieuw lichte daling in het aantal coronabesmettingen

  • Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen in ons land is voor de achtste dag op rij gedaald. In de week van 14 tot 20 augustus werden per dag gemiddeld 493 besmettingen vastgesteld. Dat is 15% minder dan de voorgaande week. Er zijn nu in totaal al 81.936 bevestigde besmettingen in ons land. 
  • Het aantal bijkomende overlijdens stabiliseert. Er stierven op een week tijd gemiddeld 9 mensen per dag aan COVID-19. Het totale dodental in ons land staat intussen al op 9.992.

    Kijken we op dagniveau, dan zien we eind vorige week een sterke daling van het aantal overlijdens, tot 4 doden op donderdag. Dat laat vermoeden dat de piek die we daarvoor zagen te maken kan hebben met de hittegolf
  • Op een week tijd werden er gemiddeld 24 mensen per dag in het ziekenhuis opgenomen. In vergelijking met vorige week is dat een gevoelige daling met 30 procent.
  • In de provincie Antwerpen zet de gestage daling van het aantal nieuwe coronagevallen zich voort. In een week tijd werden nog 775 besmettingen bevestigd. Dat zijn er 364, of 31 procent minder dan de week daarvoor. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het aantal nieuwe besmettingen niet meer sterk gestegen. In een week tijd werden er 881 besmettingen vastgesteld. Dat zijn er slechts 2 meer dan een week eerder.

"Als het aantal besmettingen aan dit tempo blijft dalen, zitten we op 1 september aan zo'n 400 besmettingen per dag. Dat is nog altijd vrij hoog", klinkt het bij viroloog Steven Van Gucht. "We zullen code geel kunnen handhaven, maar het is wel de bedoeling dat we gaan kijken naar bepaalde steden of gebieden om te zien of die code oranje moeten krijgen."

België en Luxemburg hebben een akkoord over telewerk voor de rest van het jaar

De FOD Financiën heeft aan zijn Luxemburgse evenknie bevestigd dat de overeenkomst over telewerken tussen België en het Groothertogdom verlengd wordt tot 31 december 2020. Dat meldt de Luxemburgse regering.

Op 19 mei werd er een overeenkomst bereikt tussen de twee landen. Die overeenkomst zegt dat de vergoeding van Belgische pendelaars die normaal in Luxemburg werken, maar nu verplicht moeten telewerken, belastbaar blijft in het Groothertogdom.

Zes brandweerlui mogelijk besmet na interventie

Zes Leuvense brandweerlui, die hulp boden bij een interventie in Leuven, geraakten mogelijk besmet met het coronavirus. Ze hielpen met de evacuatie van twee arbeiders die door een balkon waren gezakt. De slachtoffers werden in het ziekenhuis getest op corona. Ze bleken positief. De brandweerlui werden naar huis gestuurd. Ze moeten zich laten testen.

Lees meer in dit artikel:

De steenweg N9, aflevering 1: wat doet corona met asielaanvragen in Klein Kasteeltje en met bezoekers van speelhal?

Een hele zomer trekt VRT NWS langs de steenwegen in ons land en kijkt hoe we het leven weer op gang trekken na een voorjaar in het teken van corona. Deze negende en laatste week rijdt onze ploeg op de N9. Die is ongeveer 120 kilometer lang en loopt van Brussel naar Oostende. Vandaag ontdekken we het effect van de coronacrisis op het aantal asielaanvragen in het Klein Kasteeltje. En op het aantal bezoekers in speelhallen en casino's:

Videospeler inladen...

20.000 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld in Spanje sinds vrijdag

In Spanje zijn er sinds vrijdag bijna 20.000 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Het aantal besmettingen verdubbelt nu al om de paar dagen. Sinds de noodtoestand eind juni is opgeheven in Spanje, zijn er nu al bijna 160.000 mensen die positief hebben getest. Spanje werd in de eerste golf van de coronacrisis al zwaar getroffen door het virus. Toen waren er zowat 240.000 besmettingen en bijna 29.000 doden.

Sinds het begin van de zomervakantie loopt het aantal besmettingen weer sterk op. Er wordt wel veel meer getest dan in de eerste golf. Er zijn ook minder doden en ernstig zieken. Toch zien sommige ziekenhuizen, op de Balearen bijvoorbeeld, weer veel meer covidpatiënten, en ook de rusthuizen hebben al alarm geslagen, omdat ze geen tweede golf aankunnen.

Sommige regio’s proberen met een verstrenging van de maatregelen het aantal besmettingen weer in te dijken. In Catalonië zijn bijeenkomsten van meer dan tien mensen verboden, zowel thuis als elders. In Murcia mogen maximaal zes mensen elkaar nog tegelijk zien. En in Madrid dringt de overheid erop aan alle onnodige contacten te mijden.

Geen risicopatiënt? Dan moet je tot 15 november wachten op een griepprik (als je die wil)

Het griepvaccin voor komend griepseizoen zal pas op 15 november voor iedereen beschikbaar zijn. Vóór die datum zullen alleen risicogroepen zoals mensen boven 65, zwangere vrouwen of chronisch zieken een vaccin kunnen krijgen. Ons land heeft dit jaar 2,9 miljoen vaccins besteld, iets meer dan vorig jaar. Maar er wordt verwacht dat er meer vraag naar zal zijn. Daarom is gekozen voor het gefaseerd ter beschikking stellen van het vaccin. 

Lees meer in dit artikel:

Voor het eerst is een herbesmetting met het coronavirus officieel vastgesteld

Voor het eerst is er een herbesmetting bij een coronapatiënt vastgesteld . Vier maanden geleden werd er bij een 33-jarige man uit Hongkong corona vastgesteld, nu blijkt dat hij voor een tweede keer besmet is. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Hongkong. Maar, zo zegt de WHO, "mensen moeten geen schrik hebben".

Lees meer in dit artikel:

België staat op de rand van 10.000 coronadoden, of toch niet?

De teller van het totale aantal overlijdens als gevolg van COVID-19 staat vandaag op 9.992. Met gemiddeld 8 overlijdens de voorbije dagen wordt morgen of overmorgen de symbolische (trieste) kaap van 10.000 doden overschreden. Of toch niet? Viroloog Steven Van Gucht van Sciensano heeft bekendgemaakt dat er een hertelling is van de overlijdens in de Vlaamse woonzorgcentra voor wat de eerste weken van de epidemie betreft.