Man bedreigt Marc Van Ranst en brengt Hitlergroet, politie start onderzoek

De politie van Mechelen is een onderzoek gestart naar een man die viroloog Marc Van Ranst heeft bedreigd in het station van Mechelen. De man riep Van Ranst toe "dat hij hem zou kapotmaken omdat hij een linkse rat was" en hij bracht ook de Hitlergroet. Van Ranst kon het incident filmen. De politie neemt de feiten ernstig en is met een onderzoek gestart.

Marc Van Ranst had het incident gemeld via sociale media. "In het station stapte een kerel op mij af want hij ging mij "kapotmaken omdat ik een linkse rat was". Hij is al heilhitlergroetend afgedropen. Arme man", schrijft Van Ranst. Op één van de foto's in het bericht is te zien hoe de man een Hitlergroet brengt. "Een werknemer van de NMBS is getuige", voegt Van Ranst er nog aan toe. 

De politie van Mechelen had het bericht ook opgemerkt. "Op sociale media hebben we gezien dat er vanavond ernstige feiten hebben plaatsgevonden in het station van Mechelen", zegt politiewoordvoerder Dirk Van de Sande. "We zijn met een onderzoek gestart om de verdachte te identificeren die de feiten heeft gepleegd."

Ook de burgemeester van Mechelen, Alexander Vandersmissen, heeft het incident al veroordeeld op Twitter. 

Vorige maand opende het parket van Limburg al een onderzoek na bedreigingen tegen Van Ranst.  Hij kreeg toen een tijd politiebescherming, volgens hem kwamen de bedreigingen uit extreemrechtse hoek. 

Intussen heeft de N-VA-afdeling in Beveren zich verontschuldigd voor een tweet schepen Inge Brocken, die Van Ranst op Twitter had toegebeten "te oogsten wat hij zaait". 

Inge Brocken, schepen voor onder meer Erfgoed, Dierenwelzijn en Toerisme in Beveren, oogstte zondag heel wat kritiek met een tweet aan het adres van Marc Van Ranst.  "Arme Marc Van Ranst, Calimero", had ze getwitterd. "Bijna medelijden. Je oogst wat je zaait."

"Mevrouw Brocken wou met haar bericht de politieke opvattingen van de heer Marc Van Ranst laken", laten de lokale N-VA-voorzitter en de eerste schepen in Beveren Jens De Wael en Filip Kegels weten in een Facebookpost. "Wij begrijpen echter de commotie die is ontstaan. Wij keuren het fysiek belagen van iemand omwille van politieke standpunten absoluut af. Tevens vinden wij het brengen van een Hitlergroet verwerpelijk."

"We verontschuldigen ons dan ook voor het geplaatste bericht en zullen dit verder intern bespreken", luidt het nog.

Meest gelezen