Minder onrustwekkende verdwijningen door lockdown tijdens coronacrisis: "Plots viel alles stil"

Er zijn dit jaar een pak minder onrustwekkende verdwijningen dan anders. Dat zegt de Cel Vermiste Personen in De Morgen. Gemiddeld zijn er zo'n duizend dossiers per jaar, na bijna 8 maanden gaat het dit jaar nog maar om ruim 370 zaken.  Volgens de Cel Vermiste Personen is de oorzaak te vinden in de lockdown tijdens de coronacrisis. Volgende week start op Eén een documentairereeks over de Cel.

Toen het land beheerst werd door vier woorden, "blijf in uw kot",  werd het ook op de kantoren van de Cel Vermiste Personen opvallend rustig. Waar het aantal dossiers daar jaarlijks varieert tussen de 975 en 1.200, staat de teller dit jaar na 8 maanden nog maar op 373. Een opvallende daling dus.

De verdwijningen van risicopersonen met dementie vielen stil, alsook verdwijningen na een nachtje stappen

Alain Remue, Cel Vermiste Personen

De lockdown tijdens de coronacrisis zorgde er dan ook voor dat heel wat zaken niet meer konden. "De verdwijningen van risicopersonen met dementie in woonzorgcentra bijvoorbeeld vielen compleet stil, want woonzorgcentra gingen letterlijk op slot", zegt Alain Remue van de Cel Vermiste Personen. "En verdwijningen na een nachtje stappen vielen ook stil, want de horeca was dicht. Het was duidelijk dat plots alles stilviel", zegt Remue. 

Ik hoop van niet, maar het zou kunnen dat we de weerslag van corona nog moeten krijgen

Alain Remue, Cel Vermiste Personen

Of 2020 ook effectief zal eindigen als een jaar met het laagste aantal verdwijningen ooit, is nog maar de vraag. Sinds de lockdown afliep, is het aantal dossiers weer beginnen te stijgen. "Naarmate het gewone leven terug hernam, zijn ook de dossiers teruggekomen", zegt Remue. "Want vandaag zijn we weer zoals voordien behoorlijk actief bezig met het ene na het andere dossier van een onrustwekkende verdwijning."

Of er een inhaalbeweging komt, dat kan enkel de toekomst uitwijzen. "Het zou wel eens kunnen: donkere dagen, minder licht, mensen die zich realiseren dat er van alles fout is gegaan. Ik denk dat er toch wel een aantal zaken op ons afkomen. Ik hoop van niet, maar het zou wel eens kunnen dat we de weerslag van corona op het vlak van hoe mensen ermee zullen omgaan, nog moeten krijgen", aldus Remue.

Cel vermiste personen bestaat 25 jaar

De Cel Vermiste Personen bestaat binnenkort 25 jaar. De Cel werd opgericht op 4 september ten tijde van de zaak-Dutroux. VRT-journaliste Fatma Taspinar maakte een documentairereeks over de Cel. De reeks is te zien vanaf 2 september op Eén. Bekijk de trailer van de reeks hier:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen