Videospeler inladen...

Tweede nacht van onrust in Amerikaanse stad Kenosha,  neergeschoten man zou verlamd zijn

In de stad Kenosha in de Amerikaanse Wisconsin is het voor de tweede nacht op rij tot onlusten gekomen, nadat daar zondag een zwarte man was neergeschoten door de politie. Volgens zijn vader is de man acht keer geraakt door politiekogels en is hij nu verlamd. In Kenosha was gisteren de avondklok ingesteld en had de gouverneur de Nationale Garde ingeschakeld. Maar die maatregelen weerhielden de betogers er niet van om op straat te komen en fel te protesteren. 

In Kenosha, zo'n 50 kilometer van Milwaukee in de staat Wisconsin, is het onrustig sinds daar zondag een zwarte man is neergeschoten door de politie. Jakob Blake zou ongewapend zijn geweest en werd in de rug geschoten toen hij in zijn auto wilde stappen. Hij is met zware verwondingen in het ziekenhuis opgenomen. 

Zijn vader zegt in de krant Chicago Sun-Times dat zijn zoon acht keer is beschoten en dat hij verlamd is vanaf zijn middel. Of de verlamming permanent is, kunnen de artsen nog niet zeggen, zegt de vader ook. 

Nationale Garde

Na een eerste nacht van fel protest -van zondag op maandag- schakelde de gouverneur van Wisconsin 125 leden van de Nationale Garde -reservetroepen zijn dat- in om nieuwe rellen en plunderingen tegen te gaan. Er werd ook een avondklok afgekondigd.

Maar ondanks die maatregelen was het ook de voorbije nacht erg onrustig in Kenosha. Het kwam tot onlusten in de buurt van het gerechtsgebouw, waar betogers hadden verzameld. Toen zij weigerden te vertrekken, vuurden agenten traangasgranaten af. Betogers gooiden met stenen en vuurwerk. Op sommige plaatsen in de stad werd brandgesticht.

Bekijk hieronder de beelden van de gewelddadige straatprotesten in Kenosha afgelopen nacht: (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Ook in andere Amerikaanse steden, onder meer in New York, Chicago en Los Angeles, zijn weer mensen op straat gekomen om te protesteren tegen racisme en politiegeweld.

Dat was ook het geval in Portland (Oregon), waar al sinds de gewelddadige dood van George Floyd, de zwarte man die in mei werd gedood, wordt betoogd. Daar werd de voorbije nacht brandgesticht in een politiekantoor. Honderden betogers gooiden stenen en flessen naar de politie.

Het nieuwe incident in Kenosha komt na maanden van fel protest en spanningen na de dood van George Floyd, de zwarte man die in mei werd gedood bij een gewelddadig politie-optreden in Minneapolis.  

Bekijk hieronder een korte samenvatting van de gebeurtenissen in Kenosha (harde beelden):

Videospeler inladen...
AFP or licensors

Meest gelezen