Luc David

Natuurgebied de IJzermonding in Nieuwpoort stinkt naar rottende vis

Het natuurgebied de IJzermonding in Nieuwpoort ligt vol dode vissen en eendenkroos. Net voor het weekend dreven die allemaal in de Lovaart tussen Veurne en Nieuwpoort, maar om het probleem daar op te lossen, hebben ze de sluizen naar de zee opengezet.

Het lijkt er dus op dat het probleem verplaatst is. Het idee was natuurlijk dat alle dode vissen en het eendenkroos (kleine, drijvende, groene waterplantjes), gewoon in de zee zouden stromen. Maar dit weekend was het springtij. Dat betekent dat het water extreem hoog opkomt. En dus zijn al die dode vissen en die plantjes in het natuurgebied de IJzermonding, vlak bij de zee, blijven liggen. Het stinkt daar nu ook enorm.

“Natuurpunt is niet akkoord met de aanpak”, zegt Luc David van Natuurpunt Westkust. Het is de bedoeling dat wanneer er zulke zaken gebeuren, er aan de bron wordt gewerkt en niet aan de monding. Hier moest dat dus aangepakt worden in de kanalen. Dat kan bijvoorbeeld door het eendenkroos en de dode vissen te gaan opscheppen. En het niet zomaar lozen richting de zee.”

Eendenkroos

De Lovaart en het kanaal Ieper-IJzer liggen al een tijdje vol met eendenkroos. Dat leidde in de Lovaart tot massale vissterfte. Eendenkroos is een drijvende waterplant en komt van nature voor in grachten en vijvers. Maar in warme zomers met weinig regen en vooral weinig wind, gaat de plant stevig woekeren in stilstaande wateren. Het is dan ook een van de snelst groeiende planten ter wereld.

Meest gelezen