NIAID-RML via AP

Ook herbesmetting met het coronavirus in Nederland

Ook in Nederland is een herbesmetting met het coronavirus vastgesteld. Het is al het derde geval van herbesmetting, eerder waren al twee patiënten uit Hongkong en ons land opnieuw ziek geworden. Volgens viroloog Marc Van Ranst is dat geen goed nieuws.

In Hongkong blijkt een man twee keer besmet geraakt te zijn met het coronavirus. Ook in België is een herbesmetting gesignaleerd. In Nederland gaat het om een oudere patiënt met een verslechterd immuunsysteem.

"SARS-CoV-2-infecties hebben allemaal een andere vingerafdruk, een genetische code", zegt de Nederlandse viroloog Marion Koopmans aan de NOS. Koopmans is lid van het Outbreak Management Team (OMT) in Nederland en een adviseur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

"Mensen kunnen na een infectie nog heel lang iets meedragen en af en toe een beetje RNA uitscheiden." Dat is het genetische materiaal van dit soort virussen. Voor een officiële herbesmetting moeten onderzoekers volgens haar kunnen aantonen dat de codes van dat RNA verschillen. Dat blijkt bij de patiënten in Hongkong en Nederland het geval te zijn.

Dat er patiënten zouden opduiken met herbesmettingen, lag volgens Koopmans in de lijn der verwachtingen. Dat komt namelijk vaker voor bij luchtweginfecties. Ook bij de WHO is het al vaker besproken. "Maar er was tot nu toe geen bewijs voor." Luchtweginfecties kunnen twee keer toeslaan, of vaker. We weten dat je niet levenslang beschermd bent, als je de infectie hebt gehad en dat verwachten we dus ook bij Covid", zegt Koopmans. De grote vraag is nu: hoelang duurt de gemiddelde immuniteit?

Maandagavond maakte viroloog Marc Van Ranst bekend dat ook in België een herbesmetting met het coronavirus is vastgesteld. Na drie maanden is een patiënte opnieuw ziek geworden. Herbesmetting is geen goed nieuws, zegt hij, ook niet voor een mogelijk vaccin. Het zou erop kunnen wijzen dat wie van Covid-19 geneest minder lang immuun is voor een nieuwe besmetting dan tot nu toe gedacht werd.

Meest gelezen