NV Abattoir

Politiedrones houden toezicht op zondagsmarkt in Anderlecht

De politiezone Brussel Zuid zet drones in tijdens de zondagsmarkt op het terrein van de NV Abattoir in Anderlecht. Met de toestellen kan de politie zien wie de coronamaatregelen niet of onvoldoende respecteert. Zo kunnen de agenten op de begane grond gerichter tussenbeide komen. 

De drones worden intussen al drie weken ingezet. Met de drones wordt gezocht naar marktkramers of bezoekers die zich niet of niet genoeg aan de coronamaatregelen houden. 

Groot terrein

De zondagsmarkt op het terrein van het slachthuis is de grootste in het land. Er mogen zich als gevolg van de coronacrisis maar 3.200 mensen op het terrein bevinden. Veertien agenten lopen op het terrein rond. "Maar zij kunnen op het enorme terrein natuurlijk niet alles zien", vertelt Kathleen Cali van de politiezone Brussel Zuid. "We wisten dat de collega's van de zone Brussel-hoofdstad en Elsene drones van de Federale Politie gebruikten voor toezicht boven het Terkamerenbos. Daarop hebben wij de Federale Politie gevraagd of ze die drones ook bij ons wilde inzetten", verduidelijkt Cali.

Opsporen en aanspreken

"De drones hebben een dubbel voordeel", licht Cali toe. "Enerzijds kunnen we een veel groter gebied in het oog houden. We kunnen inzoomen op verdachte situaties en op die manier de ploegen op de grond precies zeggen waar ze een kijkje moeten gaan nemen. Anderzijds kunnen we met de drones ook een boodschap laten horen, zoals de vraag om het mondmasker correct te dragen."

Evaluatie

Tot nu hebben zich geen zware incidenten voorgedaan. "De hele operatie verloopt trouwens in onderling overleg met de NV Abattoir en met het gemeentebestuur van Anderlecht", geeft Cali aan. De drones worden nu al een drietal weken ingezet. Binnenkort volgt een evaluatie.  

Meest gelezen