Regisseur Adil El Arbi brengt film 'Patser' naar jongeren in Gentse volkswijk

Regisseur Adil El Arbi zakte afgelopen weekend af naar Nieuw Gent om zijn film ‘Patser’ voor te stellen op de openluchtvertoningen van Film Fest Gent. “Voor de Belgisch-Marokkaanse gemeenschap is Adil een écht icoon”, getuigt Ayoub (21). “Door wat hij doet, zien we dat ook wij hier thuishoren.”

Film Fest Gent en de Plantrekkerij, een socio-culturele organisatie, nodigden afgelopen weekend topregisseur Adil El Arbi uit om z’n film ‘Paster’ (2018) in te leiden tijdens een openluchtvertoning in de volkswijk Nieuw Gent. El Arbi schopte het intussen tot Hollywood-regisseur maar van sterallures was geen sprake. Hij daagt ruim een uur voor de voorstelling op en maakt uitgebreid kennis met de jongeren van Nieuw Gent. “Ik had hem al eens ontmoet nadat ‘Black’ (2015) uitkwam”, vertelt Yousri (25). “Hij is heel is chill. Alsof hij effectief van de wijk is.” Twee jongeren uit de buurt kregen voor de voorstelling ook de kans om El Arbi te interviewen. Eén van hen is binnenkort zelf te zien in ‘Cool Abdoul’, een film over het de Gentse bokser Ismail ‘Cool’ Abdoul. 

"Ik wil deze jongeren inspireren"

“Dit initiatief brengt een filmfestival naar een wijk die gewoonlijk niet in aanraking komt met filmfestivals”, vertelt El Arbi. “In Nieuw Gent wonen veel mensen met een andere origine. Ik vind het belangrijk om hier te zijn en aan te tonen dat de filmwereld niet van een andere planeet is. Hopelijk kan ik zo een paar mensen inspireren om zelf films te maken of om te acteren.”

Of er filmtalent bloeit rond de woontorens van Nieuw Gent, is voorlopig nog koffiedik kijken. Aan inspiratie ontbrak het de jongeren dit weekend alvast niet. “Ik stond hier twee uur voor de start van de voorstelling”, getuigt Ayoub (21). “Voor de Belgisch-Marokkaanse gemeenschap zijn Adil en Bilall échte iconen. Door wat zij waarmaken, zien we dat ook wij hier thuishoren. Iedereen kan iets bereiken met de juiste dosis wilskracht.”

Van België naar Hollywood

El Arbi heeft intussen al een mooi parcours afgelegd. Samen met zijn collega-regisseur Bilall Fallah maakte hij, eerst in eigen land,  films waarin mensen met een migratieachtergrond centraal staan. Het talent van het jonge regisseursduo bleef ook in het buitenland niet onopgemerkt: zo maakten ze onlangs hun hollywooddebuut met Bad Boys for Life (2020), een flitsende actiefilm met niemand minder dan Will Smith én Martin Lawrence in de hoofdrollen. 

Meest gelezen