Rellen in stad in Amerikaanse staat Wisconsin nadat politie zwarte man had neergeschoten, National Guard ingeschakeld

In het noorden van de Verenigde Staten is opnieuw een zwarte man neergeschoten door de politie. Dat heeft geleid tot een nieuwe uitbarsting van woede en rellen in de stad Kenosha. Lokale media melden dat er komende nacht 125 leden van de National Guard zullen ingezet worden in Kenosha, omdat er opnieuw betogingen verwacht worden. 

De schietpartij vond plaats in Kenosha, niet ver van Milwaukee in de noordelijke staat Wisconsin. Op videobeelden is te zien hoe drie agenten hun pistool trekken om een nog niet duidelijke reden. De zwarte man, Jacob Blake, negeert de agenten, wandelt om zijn auto, opent de deur en wil instappen of iets uit de auto nemen. Op dat ogenblik openen de agenten het vuur. Volgens de familie van de man zaten zijn drie kinderen in de auto. Zie hieronder mogelijk schokkende beelden.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De man is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Het is niet duidelijk waarom de politie geschoten heeft. De drie agenten zijn onmiddellijk op non-actief geplaatst en er is een onderzoek naar de omstandigheden gestart. De gouverneur van Wisconsin, Tony Evers, heeft het incident veroordeeld. Volgens gouverneur Evers is het slachtoffer "niet de eerste zwarte die genadeloos wordt neergeschoten of gedood door agenten". 

Heel snel gingen de beelden rond op sociale media en trokken honderden woedende mensen naar het politiekantoor van Kenosha. Onderweg kwam het tot rellen en werden auto's en een bibliotheek in brand gestoken. Ook komende nacht worden er opnieuw rellen verwacht. Volgens lokale media heeft de gouverneur van Wisconsin beslist om de National Guard in te schakelen. 

De VS is al maanden in beroering nadat daar een zwarte man, George Floyd, was gedood door de politie, terwijl er geen bedreiging leek voor de agenten. De nieuwe schietpartij zal wellicht het protest tegen racisme en politiegeweld in de VS aanwakkeren en dat met verkiezingen voor de deur.

Meest gelezen