Videospeler inladen...

Trump genomineerd als kandidaat-president op dag 1 van Republikeinse Conventie: "Tij proberen te keren", zegt Soenens

De Amerikaanse president Donald Trump krijgt, zoals verwacht, opnieuw de nominatie voor de Republikeinse partij voor de presidentsverkiezingen. De Republikeinse afgevaardigden hebben dat via stemming bevestigd op de eerste dag van de Republikeinse Conventie in Charlotte, North Carolina. Anders dan de Democratische Conventie is het evenement niet volledig digitaal, maar vinden veel speeches wel in levenden lijve plaats.

De Republikeinse Conventie wordt vooral een grote Trump-show. Donald Trump heeft namelijk al aangekondigd dat hij elke dag zelf zal spreken. Vandaag beet hij al de spits af en fulmineerde hij tegen het stemmen per post, waarmee de Democraten volgens hem de verkiezingen zullen proberen te vervalsen.

Wat zijn dat eigenlijk, de conventies? Onze collega Thomas De Graeve legt het u uit in deze video (lees eronder voort):

Videospeler inladen...

Familiebijeenkomst

Elke avond zullen er ook familieleden van Trump spreken. De aftrap van de Conventie werd gegeven door Donald Junior, zoon van president Trump. Donald Jr. heeft geen officiële positie in het Witte Huis, maar treedt vaak op als fervent verdediger van zijn vader op sociale media en op Fox News.

Andere sprekers waren Senator Tim Scott, de enige zwarte Republikeinse senator, en Nikki Haley, de voormalige Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties. Scott is een pleitbezorger van een politiehervorming en had in het verleden kritiek op president Trumps omgang met raciale kwesties.

Bekijk hier de toespraken van Donald Trump Junior en senator Tim Scott, en van oud-VN-ambassadeur Nikki Haley: (lees verder onder de beelden)

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

'Gewone' Amerikanen

Naast politici zullen er ook 'gewone' Amerikanen aan bod komen. Opvallende sprekers zijn het echtpaar McCloskey, zegt correspondent Björn Soenens: "Een man en vrouw die het wereldnieuws haalden omdat ze in Saint Louis langs de kant van de weg met wapens op vreedzame betogers richtten van een Black Lives Matter-optocht. Het duo is aangeklaagd, maar mag wel hun steun komen uitspreken voor Donald Trump."

Bekijk hier de steunbetuigingen van Patricia en Mark McKloskey: (lees verder onder de beelden)

Videospeler inladen...

"De Conventie duurt vier dagen met een hoogtepunt in de tuin van het Witte Huis", zegt Soenens. "Donderdag zal Donald Trump daar zijn nominatie aanvaarden, met honderden toeschouwers, zegt ie, en met vuurwerk achteraf." Op die aankondiging kwam al heel wat kritiek, omdat president Trump overheidsterreinen gebruikt voor campagnedoeleinden.

Björn Soenens: "Trump moet het tij proberen te keren"

"Donald Trump moet het tij proberen te keren", benadrukt Soenens. "Hij staat achter in de peilingen. Er zijn 180.000 coronadoden, er is een joekel van een economische crisis, er heerst sociaal en maatschappelijk grote onrust. Eigenlijk heeft hij 1 taak: ervoor zorgen dat het geen referendum wordt over hemzelf, maar een keuze tussen hem en de Democratische kandidaat Joe Biden. Hij moet het optimisme proberen terug te krijgen, te zorgen dat mensen hem vertrouwen geven en hem opnieuw voor vier jaar naar het Witte Huis sturen."

Maar veel optimisme is er volgens Soenens na de eerste dag niet: "Alleen angst en woede, en de voorspelde apocalyps als de Democraten aan de macht komen. Anders dan vier jaar geleden zag je geen verscheurde bittere partij meer. Het is de Trumppartij nu."

Bekijk de analyse van Björn Soenens uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder alle hoogtepunten van de eerste Republikeinse Conventie:

Videospeler inladen...

Meest gelezen