President Loekasjenko (hier met geweer) spreekt zijn troepen toe in de hoofdstad Minsk.
State TV and Radio Company of Belarus

Drie leden van de overgangsraad van de oppositie opgepakt in Wit-Rusland: begin van nieuwe repressie?

In Wit-Rusland zijn drie topfiguren van de oppositie gearresteerd. De twee waren lid van de raad die onlangs door oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja was opgericht om de overgang naar een democratisch model te begeleiden. Het lijkt erop dat president Aleksander Loekasjenko zijn bedreiging om komaf te maken met het volksprotest nu echt wil uitvoeren. Blijkbaar wordt ook Nobelprijswinnares Literatuur Svetlana Aleksijevitsj ondervraagd.

Het nieuws komt voorlopig enkel van de oppositie zelf en is nog niet bevestigd door de politie. Volgens de oppositie zijn Olga Kovalkova, topvrouw van een christendemocratische partij, en Sergej Dylevski, hoofd van het stakingscomité in een tractorenfabriek, opgepakt bij de ingang van een fabriek in de hoofdstad Minsk. Later op de dag is ook de stakingsleider Aleksander Lavrinovitsj gearresteerd. Het gerecht zou ook Nobelprijswinnares Svetlana Aleksijevitsj willen ondervragen. Ook zij zit in die overgangsraad en kreeg in 2015 de Nobelprijs voor Literatuur. 

De drie zijn lid van de overgangsraad die vorige week is opgericht door oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja. Die raad moet de overgang naar een meer democratisch model in Wit-Rusland begeleiden. 

President Aleksander Loekasjenko had het oprichten van die raad als "een staatsgreep" bestempeld en had ermee gedreigd om de leden ervan te vervolgen wegens verraad. Loekasjenko heeft er de voorbije dagen overigens al vaker mee gedreigd om het volksprotest desnoods met geweld de kop in te drukken. Gisteren liet hij zich filmen toen hij in militair uniform en met een geweer uit een helikopter kwam. 

Dit weekend heeft de oppositie overigens opnieuw massaal betoogd tegen Loekasjenko. Er zouden meer dan 100.000 mensen bijeengekomen zijn in de hoofdstad Minsk.

Tichanovskaja: "Raad moet dialoog met regime voeren"

Oppositieleidster en presidentskandidate Svetlana Tichanovskaja zei net vandaag te hopen dat de dialoog tussen oppositie en regime snel kan beginnen. Ze deed die oproep vanuit EU-lidstaat Litouwen, waar ze naartoe gevlucht is kort na de verkiezingen. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Tichanovskaja ontkent dat de overgangsraad de macht wil grijpen. Volgens haar is het net de bedoeling van de raad om een instrument te hebben om de dialoog met het regime op te starten. 

Haar eerste doel is de vrijlating van de politieke gevangenen. Daarna wil ze komen tot nieuwe en meer eerlijke verkiezingen. Opvallend is dat ze zelf geen kandidaat meer zou zijn, maar haar echtgenoot zou dat wel kunnen worden. Wel wil ze dan blijven werken aan de mensenrechten in haar land. Haar man Sergej was overigens presidentskandidaat, maar werd daarna gearresteerd en moest zijn kandidatuur intrekken. Hij zit nog altijd in de cel. 

Gisteren vloog de president over de betogingen, gewapend met een automatisch geweer. Bekijk hier de opvallende beelden:

Videospeler inladen...

Bekijk de journaalreportage van vandaag over de protesten in Wit-Rusland:

Videospeler inladen...

Meest gelezen