Brantano

Nederlandse schoenenketen vanHaren neemt 43 winkels van Brantano in ons land over

De Nederlandse schoenenketen vanHaren neemt 43 winkels van Brantano in ons land over. Dat heeft vanHaren bevestigd aan VRT NWS. Volgens Sven De Scheemaeker van de christelijke vakbond ACV Plus slaat de overname alleen op de Vlaamse winkels en komt er in Wallonië geen doorstart. De naam "Brantano" verdwijnt.

De 43 winkels van Brantano worden overgenomen vanaf 1 oktober. Het is nog niet duidelijk welke winkels en hoeveel personeelsleden er precies worden overgenomen. De voorbije 3 jaar heeft vanHaren al 16 winkels geopend in ons land. Met 43 winkels erbij betekent dit een forse uitbreiding in ons land voor de Nederlandse schoenenketen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

In Nederland heeft vanHaren 143 winkels. De schoenenketen behoort tot de DEICHMANN-groep, marktleider in de Duitse en Europese schoenendetailhandel. DEICHMANN SE is opgericht in 1913. Het bedrijf is wereldwijd actief in 31 landen. Dat is goed voor 43.000 medewerkers, meer dan 4.200 winkels en 40 online winkels. 

Brantano maakte deel uit van modegroep FNG, die eind vorige maand het faillissement heeft aangevraagd. FNG ging gebukt onder een zware schuldenlast, het gevolg van een te weinig doordachte overnamepolitiek.

Vorige week raakte al bekend dat de familiale holding Claes Retail Group (CRG), bekend van JBC en Mayerline, de kindermerken Fred & Ginger en Baker Bridge zou overnemen, twee andere dochters van FNG.

43 Vlaamse winkels

Bij de vakbonden zijn ze tevreden dat er een overname komt. "Al had het natuurlijk iets meer mogen zijn", zegt Sven De Scheemaeker van ACV Plus in "De wereld vandaag". "We hadden stiekem toch gehoopt op een doorstart voor 80 à 90 procent van het winkelpark, met bijhorende jobs."

Volgens De Scheemaecker liggen alle 43 overgenomen winkels in Vlaanderen. "In Wallonië komt er geen doorstart", zegt hij. Wat er met het logistiek centrum in Erembodegem en met de hoofdzetel van Brantano moet gebeuren, is ook niet duidelijk.

De naam "Brantano" verdwijnt. "Veel werknemers werken al bijzonder lang voor Brantano en hebben het ook zelf helpen groot maken. Ze hebben ook een aparte band met de klant uitgebouwd, die toch wel een vrij typisch proflel heeft", legt De Scheemaeker ui. "Dat wordt nu allemaal van tafel geveegd. Ik denk dat we zelf stiekem hadden gehoopt op een doorstart onder de naam "Brantano", omdat we ervan overtuigd zijn dat het een sterk merk is."

"Er zijn bepaalde kandidaten die interesse hebben in bepaalde andere winkels", zegt curator Geert Van Deyck nog. Die andere kandidaten moeten nu nog worden opgelijst.

Meest gelezen