Videospeler inladen...

Veel minder kandidaten voor toelatingsproef arts-tandarts

Er zijn veel minder kandidaten voor de toelatingsproef arts-tandarts dit jaar. Door de coronamaatregelen was de organisatie van de examens ingewikkelder en vroeg minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) aan de vijfdejaars van het secundair om dit jaar niet mee te doen. En er zijn nog wel wat veranderingen.

De coronamaatregelen hebben enkele veranderingen teweeggebracht in de toelatingsproeven voor arts en tandarts. Normaal hebben die proeven begin juli plaats, dit jaar is het eind augustus. Vandaag leggen de kandidaat-artsen examen af, morgen is het aan de kandidaat-tandartsen.

De examens zullen dit jaar ook geen mega-event zijn op de Heizel, maar worden verspreid gehouden op 105 locaties (arts) en 23 locaties (tandarts) in Vlaanderen en Brussel. Die locaties zijn vooral scholen, er kunnen 20 tot 120 kandidaat-studenten terecht, afhankelijk van de beschikbare ruimte.

Er zijn beduidend minder inschrijvingen. Aan de toelatingsproef voor arts doen 4.933 studenten mee, vorig jaar waren het er 6.053. De toelatingsproef-tandarts trekt 1.163 gegadigden, vorig jaar 1.296. Dat heeft te maken met de oproep van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) aan de vijfdejaars van het middelbaar om dit jaar niet mee te doen.

Op die manier kon er met kleinere groepen gewerkt worden. Traditioneel zijn de vijfdejaars goed voor ongeveer een kwart van de deelnemers. Zij hebben dus gehoor gegeven aan de oproep van de minister. De vijfdejaars kunnen later het examen wel maken als oefening, online thuis.

Bekijk de journaalreportage vanop de locatie in Dilbeek: (lees verder onder de beelden)

Videospeler inladen...

Minder wiskunde, "maar examen zal even moeilijk zijn"

Nieuw dit jaar is ook dat iedere deelnemer voor een pc zal zitten. Het examen verloopt digitaal en dus niet schriftelijk zoals vroeger. En de studenten moeten minder stof instuderen, met name minder wiskunde. Dat heeft ermee te maken dat als gevolg van corona niet alle stof op school gezien is. “Maar”, zegt minister Weyts, “het examen zal even moeilijk zijn.”

Meest gelezen