Upkot Gent

Wat met corona in studentenkoten? Gentse verhuurder studentenkamers voorbereid voor nieuw academiejaar 

Een private verhuurder van ruim 3.000 studentenkamers in Gent heeft zich voorbereid om de komst van studenten veilig te laten verlopen. Het nieuwe academiejaar start in de loop van september. Maar door het coronavirus is het kotleven niet hetzelfde als andere jaren. "Studenten moeten in dezelfde bubbel blijven, met 1 keuken. En als iemand besmet raakt moeten ze allemaal in quarantaine", zegt Diederik Van Neste van Upkot in Gent.

Onder de naam 'Upkot' verhuurt Upgrade Estate in Gent ruim 3.000 studentenkamers. Die zijn allemaal gelegen in een aantal grote gebouwen in het Gentse. Ieder gebouw huisvest 100 à 150 studenten. Veel studenten samen dus, en in tijden van corona moet het samenleven dan wel iets anders georganiseerd worden. Voor de studenten die in een gebouw van Upkot verblijven zijn er duidelijke regels. "Alles staat exact beschreven. De studenten moeten in dezelfde bubbel blijven en dezelfde keuken gebruiken", legt Diederik Van Neste van Upkot uit.

Er is een actieplan voor als er een grote uitbraak van het coronavirus zou zijn

Diederik Van Neste van Upkot in Gent

"Als er dan toch een student besmet raakt, moet iedereen van de bubbel in quarantaine." Ook als de situatie erger zou worden, is er een actieplan: "Er ligt een scenario klaar voor als er toch een grote uitbraak zou zijn", zegt Van Neste. 

Studentencoach

De aanpassingen die gemaakt moesten worden om de studenten te beschermen tegen mogelijke besmettingen vielen mee. "Onze gebouwen zijn sowieso al zo gemaakt dat studenten leven in groepjes van 8 à 12 personen. Iedere groep heeft ook zijn eigen keuken met een eigen 'safety box' met ontsmettingsmateriaal in. De studenten die verbonden zijn aan dezelfde keuken worden dan vaste bubbels voor de komende maanden", legt Van Neste uit. De studentenbubbels worden ook begeleid: "Er is een inwonende studentencoach aanwezig die ervoor zal zorgen dat de afspraken nageleefd worden. Die zal ook de keukenruimte controleren."

Quarantaine bij besmetting

Maar wat als een student besmet raakt? "Bij een besmetting moet de student en de keukenbubbel in quarantaine. Die moeten allemaal twee maal getest worden vooraleer we zeker kunnen zijn of ze besmet zijn of niet", zegt Van Neste. En op een grote uitbraak is de verhuurder ook voorzien: "Wij zullen ook actie ondernemen bij een groot aantal besmettingen. Gelukkig heeft bijna iedere kamer eigen sanitair zodat de student in kwestie op de kamer kan blijven. De coach van het gebouw kan dan met voedselpakketten werken om de studenten van eten te voorzien. Maar de besmette student kan uiteraard ook naar huis gaan."

Badgesysteem en ellebogen

Iedereen komt binnen via een badgesysteem en wordt aangemoedigd om deuren te open met de ellebogen. Studenten laten zich blijkbaar niet afschrikken door het coronavirus. Op enkele kamers na, zijn alle koten in de gebouwen van Upkot verhuurd. "We hebben alle te huren studentenkamers virtueel kunnen aanbieden. Alle praktische zaken daarrond zijn allemaal digitaal kunnen gebeuren."

Meest gelezen