Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Duitse artsen: "Sporen van vergiftiging in lichaam Russische opposant Navalny"

Het ziekenhuis in Berlijn waar de Russische politicus Aleksej Navalny verzorgd wordt, bevestigt dat er sporen van gif in de man gevonden zijn. De Duitse bondskanselier Angela Merkel eist dat Rusland nu de vergiftiging onderzoekt en de daders bestraft. Navalny is zaterdag vanuit Rusland overgevlogen naar Berlijn omdat zijn familie de artsen in eigen land niet vertrouwt.

"Een team van artsen heeft de patiënt na zijn aankomst grondig onderzocht. De resultaten tonen vergiftiging aan door een substantie die behoort tot de groep van cholinesterase-remmers". Zo luidt een verklaring van het Charité-ziekenhuis in de Duitse hoofdstad Berlijn, waar de Russische opposant Navalny sinds zaterdag verzorgd wordt. Over welke stof het precies gaat, is nog niet duidelijk. De groep producten waarvan sprake wordt gebruikt in geneesmiddelen, maar is giftig in hogere dosis en wordt ook gebruikt in pesticiden. 

In elk geval wordt Navalny behandeld met atropine. Die stof wordt onder meer gebruikt door militairen tegen mogelijke aanvallen met zenuwgiffen zoals sarin en VX.

De toestand (van Navalny) is ernstig, maar er is op dit ogenblik geen acuut levensgevaar

Mededeling van het Charité-ziekenhuis in Berlijn

De woordvoerster van Navalny, Kira Jarmisj, had meteen gezegd dat de politicus vergiftigd was. Volgens haar is dat ook bevestigd door de eerste arts in de Siberische stad Omsk die Navalny onderzocht had. Nadien zouden de artsen in Omsk echter bijgedraaid zijn en werd gezegd dat er geen giftige stoffen in het lichaam zijn aangetroffen. 

Merkel: "Rusland moet vergiftiging onderzoeken"

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft vanavond gereageerd. Samen met minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas eist Merkel dat Rusland een volledig transparant onderzoek voert naar de vergiftiging van Navalny en dat de daders bestraft worden. 

Ook bij de Europese Unie klinkt eenzelfde geluid. De hoge vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse zaken en Veiligheidsbeleid Josep Borrell heeft de Russische autoriteiten opgeroepen om een "onafhankelijk en transparant onderzoek te voeren" naar de vergiftiging van Navalny.

Eerder vandaag had Steffen Seibert, de woordvoerder van de Duitse regering, al gezegd dat Navalny "vrij waarschijnlijk het slachtoffer geworden van een gifaanval". De Duitse overheid neemt die verdenking zeer ernstig, aldus nog de woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel. Het is de eerste officiële reactie in Duitsland sinds Navalny zaterdag is overgevlogen vanuit een ziekenhuis in Rusland. Navalny ligt nu in coma in het Charité-ziekenhuis in de Duitse hoofdstad Berlijn.

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Dat Duitsland de veiligheid van Navalny ernstig neemt, blijkt uit het feit dat de afdeling van het ziekenhuis waar de Russische oppositieleider verzorgd wordt, afgesloten is door de federale politiedienst Bundeskriminalamt (BKA). Enkel de vrouw van Navalny en enkele getrouwen mogen die afdeling binnen. 

Omdat men van een zekere waarschijnlijkheid van een gifaanval kan uitgaan, is bescherming (van Navalny) nodig

Steffen Seibert, woordvoerder van de Duitse regering

Volgens de Duitse artsen is de gezondheidstoestand van Navalny ernstig, maar is er op dit ogenblik geen acuut gevaar voor zijn leven. Of hij volledig herstelt en hoelang dat zal duren, is niet duidelijk, maar wellicht is Navalny wel een tijdje uit de politiek afwezig. Navalny - een bekend criticus van president Vladimir Poetin - is enkele dagen geleden ziek geworden op een binnenlandse vlucht in Rusland. Hij werd nadien opgenomen in een ziekenhuis in de Siberische stad Omsk, maar is dus nu in Berlijn. Volgens zijn entourage is hij vergiftigd, wat wel vaker gebeurt met politici en journalisten in Rusland.

(c) dpa-Zentralbild

Meest gelezen