Brandweer reanimeert ook katten en honden: "We proberen vooral zuurstof toe te dienen"

In Antwerpen heeft de brandweer vannacht een kat proberen te reanimeren na een brand in een appartementsgebouw. Radio 2 Antwerpen vroeg brandweerman Kristof Geens of dat vaker gebeurt. En hoe zit dat met mond-op-hondbeademing?

"Bij een brand moeten we inderdaad regelmatig huisdieren redden", zegt Kristof Geens van Brandweerzone Antwerpen. "Als honden of katten niet bij bewustzijn zijn, doen we er alles aan om ze weer tot leven te wekkken. Waar we heel sterk op inzetten, is het toedienen van een overvloed aan zuurstof. We zetten dan een maskertje op de snuit van het dier. Als we binnen enkele minuten extra zuurstof kunnen toedienen, is er een grote kans op overleven. Al hangt dat ook af van de dikte van de rook en hoe lang het dier eraan is blootgesteld. Vannacht bijvoorbeeld was het katje er te erg aan toe en kon onze hulp niet meer baten." Ook de eigenares van het beestje is overleden aan haar brandwonden.

Katzwijm? Hartmassage

Ook bij onze huisdieren hangt er veel af van de snelheid waarmee de brandweer een dier in de brand kan lokaliseren. "Uiteraard krijgen mensen voorrang op dieren. Maar wij weten dat katten graag in hoekjes kruipen en dat honden zich verschuilen onder meubels of bedden. We gaan dan ook altijd gericht op zoek", zegt Geens. "Soms moeten we huisdieren ook echt reanimeren als we merken dat er geen hartslag meer is. Dat verloopt heel anders dan bij mensen. Een kleine kat moet je zachter behandelen dan een grote hond en ook het ritme van de hartmassage is anders."

Vluchtplan mét kat of hond

Tot slot heeft de Antwerpse brandweer nog een gouden tip voor dierenliefhebbers. "Installeer overal rookmelders", zegt Geens. "Zo kan je samen met je favoriete huisider op tijd naar buiten vluchten als het nodig blijkt. Maak met je gezin ook een heel concreet vluchtplan. Wie neemt de kat mee? Wie pakt de leiband of zelfs een bench voor de hond? Duidelijke afspraken daarrond vergroten de kans op een goede afloop mét je huisdier."

Meest gelezen