Yoga tegen coronastress. Bewegingstherapeut Sarah Sprangers uit Leopoldsburg: “Het helpt om het lichaam weer zacht te maken”

Sarah Sprangers ziet de afgelopen maanden meer mensen lopen met stramme benen. Ze lopen ook minder recht, alsof hun hoofd een stuk naar voor geschoven is. “Dat zijn allemaal uitingen van spanning. De coronastress kruipt niet in onze kleren. De gevolgen kan je aflezen op mensen hun lichaam. Yoga helpt om het lichaam weer zacht te maken.” 

Radio 2 Limburg toert de hele zomer lang doorheen de provincie: 42 gemeenten op 42 dagen. De reporters worden rasechte contact tracers en gaan op zoek naar mensen en hun verhalen. Waar hangen de Limburgers uit deze zomer? Wat houdt hen bezig? 

“Yoga laat je lichaam ontspannen”, vertelt Sarah. “Ik pak het zacht aan. Het is niet de bedoeling dat we ons in een knoop wringen om ons lichaam tot rust te laten komen. Er is al stress genoeg. De oefeningen moeten geen extra bron van spanning zijn.” De oefeningen van Sarah zijn dan ook eenvoudig. Flink inademen bijvoorbeeld, schouders optrekken en alles met een schok los laten. “Zo simpel dat je de oefening zelfs in de auto kan doen. Zolang je maar je ogen op de weg houdt”, lacht Sarah. 

Tuin

Eerst was het uit veiligheidsoverwegingen dat Sarah haar yogalessen verhuisde van de sporthal naar haar eigen tuin in Leopoldsburg. Maar al snel kwam ze er achter dat de tuin in z’n geheel prettiger is om yoga te doen. “Je zit in het groen, voelt de grond en de wind, en dat is zo’n meerwaarde dat ik ook in het najaar en winter buiten wil blijven les geven”, zegt ze. “Als het koud is, trekken we een extra trui aan en bij regen gaan we onder een afdak zitten.”

Eenheid

Yoga betekent eenheid. Als er eenheid is tussen je hoofd en je lichaam, voel je je goed. “Maar corona maakt het ons niet makkelijk”, legt Sarah uit. “Angst komt die rust verstoren. In de yogales probeer ik dat evenwicht terug te herstellen zodat de leerlingen zich letterlijk weer goed in hun vel voelen.” 

Meest gelezen