Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Zeker 14 doden bij twee bomaanslagen in het zuiden van de Filipijnen

In de stad Jolo op het gelijknamige eiland in de Sulu-zee, zijn vandaag twee bomaanslagen uitgevoerd. Een derde bom kon onschadelijk gemaakt worden op een markt. De aanslagen zijn wellicht het werk van de moslimterreurgroep Abu Sayyaf, die zich onder het vaandel van IS heeft geschaard.

De eerste aanslag werd uitgevoerd vanop een motorfiets en was gericht tegen een groep militairen in de stad Jolo. Ongeveer een uur later heeft een vrouwelijke zelfmoordterrorist zich opgeblazen bij een militaire controlepost nabij een katholieke kerk. Mogelijk was die kerk het doelwit van de vrouw. Een derde bom kon onschadelijk gemaakt worden op een markt vlakbij.

Bij de aanslagen zijn zeker 14 doden en 75 gewonden gevallen. De meesten onder hen zijn militairen, maar er zijn ook kinderen onder de slachtoffers. De aanslag is nog niet opgeëist, maar gezien de werkwijze en de plaats wijst de regering de moslimterreurgroep Abu Sayyaf met de vinger. Die groep heeft zich geschaard achter het netwerk van de terreurgroep IS en werft vooral onder de moslimminderheid in het overwegend katholieke land.

Abu Sayyaf is vooral actief in het zuiden van de Filipijnen, waar de meeste moslims wonen. Het gaat dan om het grote eiland Mindanao en de kleinere eilanden in de Sulu-zee, zoals Jolo. Naast bomaanslagen voert de groep ook ontvoeringen voor losgeld en onthoofdingen uit. Onlangs is een gevreesde leider van Abu Sayyaf opgepakt nadat hij eerder gewond was geraakt.

Meest gelezen