400 salamanders gered uit regenwaterreservoir in Wevelgem

In Wevelgem zijn zo'n 400 salamanders gered uit een regenwaterreservoir. De diertjes zochten door de hitte naar verkoeling en kwamen zo vast te zitten. Natuurpunt heeft samen met de gemeente de diertjes gered.

De put is een ondergronds regenwaterreservoir bij een nieuw woonproject in Wevelgem. Volgens de organisatie komt het probleem door het type van regenwatterreservoir. “Dat zijn betonnen reservoirs met steile randen”, zegt Kristina Naeyaert van Natuurpunt. “In de hoeken zagen wij de salamanders zitten. Ze waren echt op zoek om er uit te geraken. Toen hebben we het gemeentebestuur verwittigd, die ons onmiddellijk kwam helpen met de redding.”

Vergeetputten

De Vlaamse overheid verplicht bij nieuwbouwprojecten al sinds 2013 dat regenwater moet kunnen infiltreren in de bodem of moet worden opgevangen. “Vaak wordt er gekozen voor een diepe betonnen put met steile wanden en een raster”, zegt Naeyaert. “Er waren ook geen uitklimmogelijkheden voor de dieren”.

Naeyaert pleit voor natuurlijke waterreservoirs zoals amfibieënpoelen of plasdraszones : “Het probleem van kikkers, salamanders, padden en muizen in betonnen ‘vergeetputten’ is bekend. We willen dan ook aan de ingenieursbureaus vragen om er aandacht voor te hebben. Nu zijn die reservoirs een ecologische val”.

Meest gelezen