Afghaanse actrice en cineaste onder vuur genomen in haar auto in Kaboel

Saba Sahar, een van de bekendste actrices en filmmaaksters van Afghanistan, is door drie gewapende mannen onder vuur genomen toen ze met haar auto onderweg was in Kaboel. Tien dagen geleden werd ook al een politica beschoten in haar wagen. Beide vrouwen hebben de aanslagen overleefd.

Saba Sahar (44) is een gewezen actrice en een van de eerste vrouwelijke cineasten in Afghanistan. Ze is ook een uitgesproken voorvechtster van vrouwenrechten, en werkt voor de politie en voor het ministerie van Binnenlandse Zaken in Afghanistan.

Sahar was op weg naar haar kantoor toen haar auto in de hoofdstad Kaboel onder vuur werd genomen. Ze werd geraakt in de buik en naar het ziekenhuis gebracht, waar ze volgens haar man met succes werd geopereerd.

In de auto zaten ook twee lijfwachten, de chauffeur en het kind van de vrouw. De twee lijfwachten raakten ook gewond bij de aanslag. De chauffeur en het kind zouden ongedeerd zijn gebleven. 

"Onrustwekkende toename van aantal aanslagen"

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International wijst op een "bijzonder onrustwekkende" toename van het aantal aanslagen op acteurs en actrices, politieke activisten en voorvechters van de mensenrechten in Afghanistan.

Tien dagen geleden werd nog een bekend vrouwelijk gezicht het slachtoffer van een aanslag in Kaboel.

Politica Fawzia Koofi (foto onder), een van de weinige vrouwen in het vredesoverlegteam met de Taliban, werd net als Saba Sahar beschoten in de auto. Ook zij overleefde de aanslag. Ze kwam er met lichte verwondingen van af.

Meest gelezen