Antwerpse oppositie roert zich na drugsgeweld: "Afgrijselijk" en "Pure nalatigheid van het stadsbestuur"

De grootste oppositiepartijen in de stad Antwerpen roeren zich na het 5de drugsgerelateerde incident in 4 dagen tijd. Vlaams Belang wil dat er snel extra politiepatrouilles en camera's komen in probleemwijken, Groen pleit onder andere voor een goede mix van repressie en sensibilisering om de problemen aan te pakken. Dat verkondigden de factieleiders van beide partijen bij Radio 2 Antwerpen.

Ontploffingen, granaten, schietincidenten,... De afgelopen dagen lijkt het drugsgeweld in de stad Antwerpen helemaal terug van nooit echt weggeweest. Oppositiepartijen Vlaams Belang en Groen roepen het stadsbestuur op tot actie. "Dit is pure nalatigheid", aldus Sam Van Rooy, fractieleider van Vlaams Belang. "We roepen de gemeenteraad op om zo snel mogelijk samen te komen. Normaal gezien komt die pas eind september samen, maar na deze reeks aanslagen moet dat dringend vervroegd worden."

"Ik kan enkel maar vaststellen dat dit soort geweld de kop opsteekt in de gekende wijken en straten", gaat Van Rooy verder. "Het gaat om panden van gekende drugsfamilies, wij vragen dan ook in die bepaalde buurten extra politiepatrouilles en cameratoezicht. Zo zien de wijkbewoners tenminste dat er iets gebeurt en kunnen we hen een veiligheidsgevoel teruggeven. De mensen zijn begrijpelijk bang, en dat kan men op lokaal niveau - buiten het Stroomplan om - makkelijk realiseren. Er hebben de afgelopen dagen zich 2 incidenten voorgedaan in dezelfde straat, dat is pure nalatigheid van het stadsbestuur, daar moesten agenten en camera's staan."

Twee incidenten op korte tijd in dezelfde straat? Pure nalatigheid van het bestuur

Sam Van Rooy, fractieleider Vlaams Belang

Ook Wouter Van Besien - nog altijd fractieleider van Groen - roept de stad op tot actie. "Wat er nu aan het gebeuren is, is ronduit afgrijselijk. Opnieuw granaten en schietpartijen, dat is onaanvaardbaar. De mensen moeten in onze stad in veiligheid kunnen leven en in hun bed kunnen kruipen zonder angst voor granaten of kogels. "

"Op korte termijn moet de burgemeester en de stad naar de buurten in Borgerhout en Deurne gaan om duidelijk te maken wat men gaat doen.  Om ze gerust te stellen, om de strategie van alle diensten uit te leggen, maar ook om suggesties van de buurt zelf te horen."

"Daarnaast moet er een themacommissie georganiseerd worden in de gemeenteraad, waarbij alle mogelijke niveaus betrokken worden. We moeten ons de vraag stellen hoe het nu verder moet met het beleid, want als het gaat over geweldbestrijding is het nog niet echt succesvol geweest."

De politie gaat dit trouwens niet alleen kunnen oplossen", gaat Van Besien verder. "Alleen werken met repressie en stoere taal is niet de oplossing. Er moet ook meer ingezet worden op het preventieve: sensibilisering, maar ook zorgen voor minder drugsverslaafden bijvoorbeeld."

Enkel repressie en stoere taal gaan dit niet oplossen

Wouter Van Besien, fractieleider Groen

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) wil niet reageren en verwijst naar de federale gerechtelijke politie - die het onderzoek voert - en naar de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken die bezig zijn met het Stroomplan, het grote plan tegen de georganiseerde misdaad in Antwerpen. "Wel komt er in september een themazitting van de commissie veiligheid waar onder andere de federale gerechtelijke politie zal uitgenodigd worden", klinkt het bij zijn kabinet.

Meest gelezen