Rivierenhof gaat strijd aan met "ambetanterik" Japanse duizendknoop 

In het Rivierenhof in Deurne wordt volop geëxperimenteerd met het uitroeien van de Japanse duizendknoop. Dat is een plant die meer en meer opduikt in onze regionen, andere planten in de verdrukking brengt en geen insecten aantrekt. Bovendien is het een plant die je maar moeilijk weg krijgt. Arthur De Winter en zijn ploeg in het Rivierenhof proberen hem nu uit te roeien met een worteldoek.

Ongeveer in het midden van de 19de eeuw heeft een botanicus de Japanse duizendknoop geïntroduceerd in Nederland. De plant is een hele tijd in privécollecties gebleven, maar stilaan is hij zich toch gaan verspreiden in heel Europa. Sinds de jaren '50 is hij een echte plaag geworden. Arthur De Winter is ploegbaas in het Rivierenhof in Deurne en gaf in "Start je dag" op Radio 2 Antwerpen meer uitleg over hun pilootproject om de exotische plant weg te krijgen.

"'t Is eigenlijk echt nen ambetanterik", steekt Arthur De Winter van wal. "De Japanse duizendknoop kan 3 tot 4 meter hoog worden. Hij vormt dikke, holle stengels en een dik bladerdek. Onderbegroeiing is dus quasi onmogelijk. Om kort te gaan, de plant kan gewoon en ongestoord zijn gang gaan en dat is nu net een slechte zaak voor de biodiversiteit."

Geen herbicides meer

Sinds 2015 mogen er geen onkruidverdelgers (herbicides) meer gebruikt worden. Daarom is er gezocht naar alternatieven om de Japanse duizendknoop toch weg te krijgen. In het Rivierenhof in Deurne gebruiken ze twee methodes: intensief maaibeheer en worteldoeken.
"We willen de plant uitputten en maaien 'm sinds half augustus daarom om de 3 tot 4 weken", legt De Winter uit, "in die periode gaan de sappen namelijk terug naar de wortel, en dat proberen we te verhinderen."

De methode om te maaien werkte tot nu toe efficiënt, maar er moest opnieuw gezocht worden naar een alternatief toen de duizendknoop een waardevol stukje natuur in het Rivierenhof begon in te palmen. Na het maaien wordt de plant daarom nu ook afgedekt met een biologisch afbreekbare doek, die de stuwing van de wortels moet tegenhouden. Over het doek komt dan nog eens een zuivere laag aarde."

Taart

Leuk om weten is ook dat je van de Japanse duizendknoop lekkere taart kan maken. "Pluk de jonge scheuten, stoof die lichtjes aan, doe er wat suiker bij en maak er een lekkere rabarbertaart van", geeft De Winter nog mee als culinaire tip. 

Meest gelezen