Directrice Ingrid bekijkt samen met juffrouw An het lessenpakket
Radio 2

Basisschool De Bilter in Heers maakt school coronaveilig: “Kinderen moeten handen wassen in mobiele wasstraat”

Volgende week start het nieuwe schooljaar. Intussen is het alle hens aan dek in basisschool De Bilter in Heers om alles in orde te brengen en om de school zo coronaveilig mogelijk te maken.

Directrice Ingrid Vangrootloon is er gerust in: “We hebben nog een week vooraleer de school begint. Dit jaar is wel speciaal omdat we rekening moeten houden met de coronamaatregelen.” De school gaat extra inzetten op het wassen van de handen. “We werken hiervoor samen met de gemeente Heers. De gemeente zal ons nog een mobiele wasstraat bezorgen”, vertelt de directrice. “Dat is een grote aluminium bak met een aantal kranen boven waar verschillende kinderen tegelijk hun handen kunnen wassen.”

Wasmomenten

Ook in de klassen staan wasbakjes die normaal gezien enkel gebruikt worden om het krijt van de handen te wassen. “Nu zullen al mijn 15 leerlingen in de klas hun handen hier moeten wassen”, zegt juf An. “En elke dag zal er worden nagekeken of er nog voldoende zeep is.” Er zijn  verschillende wasmomenten, zegt directrice Ingrid: “Voordat iedereen in de klas komt, wassen de kinderen hun handen, na elk toiletbezoek en voor en na de pauze op de speelplaats.”

Leerlingen in de basisscholen moeten geen mondmasker dragen. De leerkrachten doen dat wel. “Leuk is dat niet”, lacht juf Alberte. “Maar er zijn mensen die een zwaardere opdracht hebben.” Als een leerkracht voldoende afstand kan houden van de leerlingen, mag het mondmasker af. Juf Alberte: “Ik sta vooraan in de klas en draag het masker de hele tijd. De kinderen moeten met elkaar samenwerken met mij erbij, dus moet ik het wel opzetten. Ik wissel wel af met een faceshield, da’s zo’n plastic scherm. Dan kan ik afwisselen en kunnen de kinderen mijn gezichtsuitdrukking zien.”

We hebben de leerlingen enorm gemist

Directrice Ingrid Vangrootloon

Het gras naast de speelplaats is gemaaid en de struiken zijn gesnoeid. “We gaan zoveel mogelijk ons domein gebruiken om les te geven”, vertelt directrice Ingrid Vangrootloon. Als het goed weer is, gaan we buiten picknicken. En we hebben verschillende plaatsen om in de openlucht les te geven.” De directrice lijkt opgelucht dat de scholen opnieuw openen. “We zijn er klaar voor en we zijn erg blij om de kinderen terug te zien, want we hebben ze enorm gemist.”

Meest gelezen