Elio Germano was dit jaar de beste acteur.

Zijn de genderneutrale prijzen op de Berlinale wel een goed idee? Actrice Els Dottermans: "Minder kans voor vrouwen"

Vanaf volgend jaar reikt het Filmfestival van Berlijn "genderneutrale" prijzen uit voor acteerprestaties. Er komen prijzen voor beste hoofdrol en beste bijrol, maar het onderscheid tussen acteurs en actrices verdwijnt dus. Een stap vooruit? In de filmwereld zijn de meningen verdeeld. 

"We zijn van mening dat prijzen voor acteurs niet opsplitsen op basis van geslacht een signaal vormt voor een grotere gevoeligheid voor gender in de filmindustrie", leggen Berlinale-directeurs Mariette Rissenbeek en Carlo Chatrian (foto onder) uit. 

De beslissing over genderneutrale prijzen hing al een tijdje in de lucht. Maar wat vinden acteurs en regisseurs zelf van de beslissing? Regisseur Lukas Dhont, bekend van de gelauwerde film "Girl" (over een transmeisje dat ballerina wil worden), was eerder al voorstander om dat onderscheid te laten vallen. Hij reageert nu tevreden. 

(c) dpa-zentralbild

Onzin. Dat is een prijs minder, toch?

actrice en regisseur Hilde Van Mieghem

Actrice Els Dottermans ("De luizenmoeder, "Dennis van Rita") begrijpt ook de verandering, maar vreest wel dat vrouwen minder kans gaan maken op een nominatie. "Genderneutraliteit is op zich een goede gedachte, alleen stel ik me de vraag: mag er dan ook nog verschil zijn tussen de hoeveelheid rollen tussen mannen en vrouwen? Als er niet dezelfde mannelijke en vrouwelijke vissen in de filmvijver zwemmen dan hebben die vrouwen natuurlijk veel minder kans om genomineerd of enigszins vernoemd te worden", ziet Dottermans het in "De ochtend" op Radio 1.

Actrice en regisseur Hilde Van Mieghem ("De kus", "Als je eens wist") vindt genderneutrale prijzen voor acteurs dan weer klinkklare onzin. "Ik word moe van de eenheidsworst die het wordt. De rollen zijn anders. Er valt een prijs weg, toch?"

HERBELUISTER hier het volledige gesprek met actrices/regisseur Els Dottermans en Hilde Van Mieghem uit "De ochtend":

"Fysieke" Berlinale met nodige maatregelen

De volgende Berlinale staat gepland voor februari, en zal plaatsvinden als een "fysiek evenement". Door de coronapandemie neemt de organisatie zich voor om de grootste zorg te besteden aan de veiligheid van alle aanwezigen.

"We zullen ons houden aan de regels die op dat moment gelden", zegt een woordvoerder. Mogelijk zullen als gevolg daarvan minder films worden geprogrammeerd en zullen films vaker worden vertoond. Beslissingen daarover vallen in de komende weken.

De Berlinale van 2021 vindt plaats van 11 tot en met 21 februari. Samen met Cannes en Venetië is het een van de belangrijkste filmfestivals.  

Meest gelezen