Jasper Jacobs

Burgemeester laat na  Brantano-winkel in Mechelen-Zuid, nu ook Brantano in Mechelen-Noord sluiten

De Mechelse burgemeester Alexander Vandersmissen (Open VLD) liet dinsdag al de Brantano-vestiging in Mechelen-Zuid bij hoogdringendheid sluiten, omdat de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus er niet werden gerespecteerd. Nu sluit de burgemeester ook het filiaal in Mechelen-Noord omdat er nog steeds geen degelijk plan van aanpak is om de uitverkoop van de Brantano-winkels, na het faillissement van moederbedrijf FNG, veilig te laten verlopen. Die uitverkoop met grote kortingen leidde tot een grote toeloop in de Mechelse Brantano-winkels.

Het ontbreken van een plan van aanpak voor het organiseren van de uitverkoop in de schoenenwinkel, waarbij de geldende coronaregels zouden nageleefd worden, lag aan de basis van de sluiting van de winkel in Mechelen-Zuid, laat de Mechelse burgemeester weten. 

Volgens de burgemeester kond de curator of het veilinghuis ook voor de vestiging in Mechelen-Noord geen plan voorleggen om de uitverkoop veilig te laten verlopen. 

"Sinds de start van de uitverkoop afgelopen weekend heeft politie Mechelen-Willebroek echter moeten vaststellen dat de geldende regels van de sociale afstand in de wachtrij niet gerespecteerd werden, spijts de inspanningen van het (veiligheids)personeel", zei de lokale politie dinsdag. "De koopjesjagers werden gesensibiliseerd om voldoende afstand te bewaren bij het aanschuiven, maar dit was dweilen met de kraan open. Vooral het ontbreken van duidelijke communicatie, hekwerk en aanduidingen brengt de wachtenden al snel opnieuw op een te korte afstand van elkaar."

Voor burgemeester Vandersmissen was de maat vol. Omdat noch de curator noch het veilinghuis dat de uitverkoop organiseert een veiligheidsplan hebben opgesteld om de problemen aan te pakken, nam hij zelf initiatief en liet hij  dinsdag de vestiging in Mechelen-Zuid sluiten.

“Ik heb alle begrip voor de situatie waarin de winkels zich bevinden en dan gaat mijn bezorgdheid vooral uit naar het lot van het personeel", zei Vandersmissen. "Maar wanneer de volksgezondheid onder druk komt te staan door een gebrek aan middelen én medewerking van de curator moet er gehandeld worden. Tot het implementeren van structurele maatregelen zal, in het kader van de openbare veiligheid en gezondheid, Brantano Mechelen-Zuid gesloten blijven.”

"De vestiging van Brantano in Mechelen-Noord bleef de afgelopen twee dagen gesloten op eigen initiatief, maar ook zij dienen de nodige maatregelen te nemen om te voldoen aan de geldende coronaregels", waarschuwde de burgemeester dinsdag nog, maar dat heeft dus niet mogen baten.

Bekijk hier beelden uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen