Buurman Chris Dusauchoit krijgt 6 maanden cel en zware boete wegens milieuovertredingen

De correctionele rechtbank van Leuven heeft een veehouder veroordeeld tot zes maanden cel en een boete van 182.000 euro voor inbreuken op de milieuwetgeving in en rond zijn bedrijf in Holsbeek. Buurman en tv-presentator Chris Dusauchoit had een klacht tegen eigenaar Teofiel S ingediend na een aanslepende ruzie over geurhinder en een vliegenplaag.

De vete tussen Dusauchoit en zijn buurman begon met een tweet van de televisiefiguur in april 2018. Daarin hekelde Dusauchoit een vliegenplaag die door S. veroorzaakt zou zijn en een uitbreiding van het veebedrijf zonder vergunning. De milieu-inspectie legde eind juni 2018 maatregelen op om de vliegenplaag in te dijken. Het landbouwbedrijf moest de opvanggoten van kalvermest leegmaken en reinigen.

Het gemeentebestuur van Holsbeek stuurde enkele dagen later een gespecialiseerde firma voor de opkuis van de kalverstallen omdat de maatregelen van de uitbater onvoldoende efficiënt waren gebleken. S. draaide zelf op voor de kosten, die opliepen tot 30.000 euro.

Volgens het parket zou S. ook een illegaal additief aan het mengvoeder van zijn kalveren toegevoegd hebben.

De rechtbank achtte S. schuldig aan inbreuken op de vergunningsverplichtingen, het niet-naleven van bestuurlijke maatregelen tegen de vliegenplaag en het toedienen van verboden additieven in dierenvoeding.

De veehouder kreeg voor die drie feiten zes maanden cel en een boete van 90.000 euro. Ook zijn twee vennootschappen, die mee gedagvaard waren, kregen een geldboete: 90.000 euro voor de bvba Gildan en 2.000 euro voor de nv Sobivet.

"Ik ben zeer benieuwd naar de motivering van de rechter, maar ik denk dat dit ernstige straffen zijn", reageert Chris Dusauchoit aan Radio 2 Vlaams-Brabant. Hij verwacht dat zijn buurman in beroep zal gaan en is daarom naar eigen zeggen "voorzichtig blij".

Meest gelezen