Cruciale weken voor bestrijding corona-epidemie in Brussel: focus op mensen die terugkeren uit rode zone

In Brussel gaat het de goede richting uit met het aantal nieuwe coronabesmettingen, maar toch blijft de Gezondheidsinspectie voorzichtig. De komende weken komen immers nog veel mensen terug uit een rode zone en gaan de kinderen weer naar school. Om dat in goede banen te leiden, is er een sensibiliseringsplan opgesteld. 

In Brussel zijn er voor de periode van 15 tot 21 augustus 856 nieuwe coronabesmettingen geteld. Dat is 2 procent minder dan de week daarvoor. Ook de R-waarde zit nu net onder de 1. Dat betekent dat een besmette persoon ongeveer 1 persoon besmet. De epidemie breidt dus niet meer uit in Brussel, maar ze krimpt ook niet. De Brusselse Gezondheidsinspectie blijft dan ook heel voorzichtig. "Het is veel te vroeg om victorie te kraaien", zegt Inge Neven. Het aantal positieve tests ligt nog altijd heel hoog, gemiddeld zo'n 122 per dag. 

"We komen in een periode waarin er heel veel mensen nog gaan terugkeren vanuit rode zones, waarin kinderen weer naar school gaan en waarin waarschijnlijk het normale leven weer meer wordt opgepikt", zegt Neven.

Sensibiliseringsplan

Vooral in Brussel, Schaarbeek, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-ten-Node en Evere worden veel vakantiegangers uit een rode zone terugverwacht. "Daar de situatie onder controle houden, is onze grootste prioriteit op dit moment."

"Samen met die vijf gemeentes hebben we een sensibiliseringsplan opgesteld. We gaan mensen helpen om het registratieformulier in te vullen dat ze moeten invullen als meer dan 48 uur in een rode zone geweest zijn. We zetten ook in op begeleiding. Iedereen die uit een rode zone terugkeert, moet immers in quarantaine, ongeacht het testresultaat. Gemeenten zullen hulp aanbieden om mensen door die moeilijke periode te loodsen. Ook kinderen die niet naar school kunnen, zullen worden begeleid."

Aan de belangrijkste trein- en busstations zullen flyers uitgedeeld worden met veel gestelde vragen. Aan het federale niveau is gevraagd om meer grenscontroles uit te voeren, zodat mensen verplicht worden het formulier in te vullen. Maar het is nog niet duidelijk of dat zal gebeuren. 

Meest gelezen