Drugsgeweld in Antwerpen: "Overheid moet hiertegen vechten, maar of ze ooit kan winnen is zeer de vraag"

Antwerpen is de voorbije dagen opnieuw opgeschrikt door geweld dat hoogstwaarschijnlijk gekoppeld kan worden aan het drugsmilieu. Nochtans was het de voorbije maanden relatief rustig gebleven in de stad. Vanwaar deze opflakkering? En kan er iets aan gedaan worden? Wij vroegen het aan gerechtsjournalist Joris Van der Aa (Gazet van Antwerpen) en auteur Teun Voeten, allebei gespecialiseerd in drugscriminaliteit.

In Deurne en Borgerhout waren er de voorbije dagen verschillende incidenten waarbij woningen werden beschoten en granaten ontploften. De feiten worden nog onderzocht en het is nog niet duidelijk of ze effectief verband houden met elkaar, maar alles wijst alvast in de richting van het drugsmilieu. 

"Het is inderdaad een hele tijd opvallend stil geweest en vrijdag was er plots een incident in Borgerhout", vertelt Joris Van der Aa. Ook hij denkt dat het om drugsgeweld gaat. "Het valt op dat er op de plaatsen waar er nu weer geschoten is, mensen wonen die we kennen wegens hun betrokkenheid in het criminele circuit. Of het gaat om mensen die op interessante plaatsen in de haven werken."

"Als een handgranaat afgaat voor de deur van iemand die als planner in de haven werkt, dan zou je kunnen vermoeden dat het iets te maken heeft met drugsinvoer. Zeker als het gaat over de kaaien 1700-1742. Dat zijn belangrijke containerkaaien op de linkeroever, daar worden heel veel drugs overgeslagen. Dat zijn plekken die criminele organisaties zoeken om medewerkers te vinden."

"Zenuwachtigheid in het drugsmilieu"

Volgens Teun Voeten, auteur van het boek "Drugs. Antwerpen in de greep van de Nederlandse syndicaten", is er momenteel sprake van nogal wat zenuwachtigheid in het drugsmilieu. Die stress zou mee een verklaring kunnen zijn voor de recente opflakkering van het drugsgerelateerde geweld in Antwerpen. Een en ander zou wel eens te maken kunnen hebben met de coronacrisis en -maatregelen. 

"Elk bedrijf is door corona in de problemen geraakt, dus ook de drugsmaffia. Er is een stuk minder vraag naar drugs, want het uitgaansleven ligt stil. De kleine jongens en het middenkader in het drugsmilieu zijn daardoor zwaar geraakt. Ik hoorde van een gebruiker dat hij vroeger in een weekend twee à drie berichtjes kreeg van een dealer. Nu krijgt hij er tien per dag. Ze zijn dus een beetje wanhopig."

Al blijft het moeilijk om één factor aan te duiden als verklaring voor het recente geweld. "Meestal is er dan iets fout gelopen in het drugsmilieu of dreigt er iets fout te lopen", weet journalist Van der Aa. "De voorbije weken is er bijvoorbeeld nogal wat cocaïne onderschept in de haven van Antwerpen en zijn er behoorlijk wat mensen gearresteerd. Vaak moet er dan een en ander uitgeklaard worden."

"Ondergaan"

Teun Voeten spreekt in dat licht van "symbolisch geweld". "Een granaat onder een auto, een paar kogels in de deur ... Het kan zijn dat er iemand te laat is met betalen, een paar kilootjes heeft gejat, dat er afspraken niet zijn nagekomen of dat iemand geklikt heeft bij de politie. En dan willen ze een signaal geven van "Don't fuck with us". Als ze mensen echt zouden willen doden, dan doen ze dat. Dat gebeurt in Antwerpen gelukkig niet zo veel, in tegenstelling tot wat er in Rotterdam en Amsterdam gebeurt in de mocromaffia (georganiseerde criminaliteit die vooral bedreven wordt door mensen van Marokkaanse nationaliteit en/of afkomst, red.)."

Het valt overigens op dat politici en politie zeer karig zijn met officieel commentaar. Het parket heeft zelfs een communicatie­stop ingelast. GVA-journalist Joris Van Der Aa heeft daar begrip voor. "Het gaat hier om criminele feiten. Wat wij als journalisten schrijven of wat een politie­woordvoerder zegt, kan gevolgen hebben. De criminelen lezen mee. Onze artikelen worden tot ver in Dubai gelezen."

Het is volgens Van der Aa en Voeten onmogelijk om te zeggen of de recente opstoot van het geweld nu weer gauw zal wegdeemsteren of dat er een verdere escalatie komt. "Ik vrees hoe dan ook dat we dit moeten ondergaan", aldus Van der Aa. "De drugsbusiness is zeer groot. Ik zie niet goed in hoe men dit kan tegengaan. De overheid moet hiertegen vechten. Maar of ze ooit gaan winnen, is maar de vraag."

Beluister het interview met Joris Van der Aa in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Teun Voeten is auteur van het boek "Drugs. Antwerpen in de greep van Nederlandse syndicaten"

Meest gelezen