Financiële educatie

VRT NWS lanceert vandaag een nieuwe EDUbox, een educatieve tool voor het middelbaar onderwijs. De EDUbox Financiële educatie is eigenlijk een dubbele EDUbox rond één thema: geld. De twee boxen (Geld en ik & Geld in de wereld) kunnen los van elkaar worden gebruikt, maar de combinatie van de twee biedt extra inzichten en meerwaarde.

Geld speelt een grote rol in ons leven: niet alleen halen we om de haverklap cash geld of een betaalkaart uit onze zakken, het is ook het middel dat de economie laat draaien, jobs creëert en ervoor zorgt dat we spullen kunnen kopen in de winkel. 

Maar wat is geld eigenlijk? En hoe bepaalt het welke keuzes we maken? Met de EDUbox Financiële educatie heeft VRT NWS een kant-en-klaar lespakket gemaakt waarin dieper wordt ingegaan op dit thema. 

Voor het eerst is het een dubbele EDUbox, waarbij beide delen een ander aspect van geld benaderen. Ze kunnen afzonderlijk worden gebruikt maar sluiten naadloos bij elkaar aan. De combinatie biedt daarom extra inzichten en meerwaarde.

Ontdek hier de twee dozen: 

1. EDUbox Geld en ik
Deze EDUbox gaat over het belang van geld in het leven. Ze laat leerlingen nadenken en onderling discussiëren over de waarde van geld en van andere dingen in hun leven. Maar ze toont ook hoe hun individuele keuzes bepalen waar ze hun geld aan uitgeven en welke factoren die keuzes beïnvloeden.

2. EDUbox Geld in de wereld
Waar zit het geld in de wereld en hoe zit ons economisch systeem in elkaar? Met deze EDUbox komen leerlingen te weten wat de rol is van de verschillende actoren in de economie. Ze moeten ook zelf spelenderwijs een economisch systeem aan de praat krijgen.

Ze komen bovendien ook te weten wat inflatie is en waar het toe dient. En is ons systeem opgewassen tegen een crisis zoals het coronavirus? Onder meer VRT-expert Michaël Van Droogenbroeck geeft uitleg.

Wat is EDUbox?

EDUbox is een educatief concept van VRT NWS om jongeren te laten kennismaken met één bepaald maatschappelijk thema. Elke EDUbox informeert, inspireert en stimuleert om zelf met het onderwerp aan de slag te gaan. 

Deze kant-en-klare lespakketten zijn normaal voorzien voor gebruik in de klas. Leerlingen of studenten werken met een box gevuld met fiches. Deze fiches bevatten een klein stukje theorie, praktijkoefeningen en opdrachten. Ze zijn ook gekoppeld aan een uitgebreid digitaal luik met audiovisueel materiaal.

De fysieke box blijft bestaan, maar door het coronavirus zetten we vortaan ook meer in op de digitale component

Bijkomende info

- Beide EDUboxen kunnen los van elkaar worden gebruikt, maar de combinatie van de twee biedt extra inzichten en meerwaarde.

- Deze EDUbox kwam tot stand in samenwerking met nationale partners dus de EDUboxen zijn ook beschikbaar in het Frans. Financiële educatie in de Franse les? Het kan dus.

De EDUbox Financiële educatie kwam tot stand in samenwerking met BELvue MuseumWikifin School (FSMA) en de Nationale Bank van België.

Blijf op de hoogte

Een overzicht van alle bestaande EDUboxen vind je hier. Je kan op die plek ook alle verschenen EDUboxen bestellen of downloaden. Voor meer informatie kan je ons mailen op edubox@vrtnws.be

Wil je weten wanneer nieuwe EDUboxen verschijnen, of op de hoogte blijven over toekomstige uitgaven? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief Onderwijs.  

Meest gelezen