Groenteboerderij AardewerkT in Neerpelt kweekt seizoensgroenten. “Wij deinen mee op het ritme van de natuur”

In de lente van dit jaar ploegden Elke Wanten en haar vriend Bart een veld om om groenten op te kweken. Het was het begin van AardewerkT. Een grote moestuin met een winkeltje waar je elke dag verse seizoensgroenten kan kopen.

Radio 2 Limburg toert de hele zomer lang doorheen de provincie: 42 gemeenten op 42 dagen. De reporters worden rasechte contact tracers en gaan op zoek naar mensen en hun verhalen. Waar hangen de Limburgers uit deze zomer? Wat houdt hen bezig? 

Het winkeltje van AardewerkT is niet meer dan een hok waar de groenten van het veld in opgeslagen liggen. Overal staat een  prijs op en als de winkel onbemand is, laat je het geld achter op de toonbank. “Er wordt altijd correct betaald”, zeg Elke. "Vaak laten mensen zelfs het wisselgeld achter.”

Tuinier in bijberoep

Elke en Bart werken nog alle twee. De tuin is hun bijberoep. Maar de uren die ze er in steken zijn niet te tellen. De groenten worden niet bespoten, dus is er altijd wel onkruid dat komt piepen of een kwaaltje dat moet verholpen worden. "Bovendien", zegt Elke, "willen we dat deze tuin er uit ziet als de gezellige tuin van bomma. Daarom besteden we ook veel aandacht aan het uitzicht en vind je hier ook een bankje en bloemen. Mensen stoppen hier vaak om foto's te nemen, dus ik denk dat ze AardewerkT wel mooi vinden."

Op het ritme van de natuur

Bij AardewerkT krijg je geen aardbeien in januari of raapjes in de lente. “We gaan mee met de seizoenen”, vertelt Elke. “Dat wil zeggen dat je bij ons in de winter vooral pompoenen, alle soorten kolen of prei vindt.” Het voordeel van seizoensgebonden groenten is dat de gewassen vol smaak en vitaminen zitten. "Om het seizoen wat te verlengen, hebben we wel een serre. Dat wil zeggen dat we sla of radijsjes kunnen oogsten terwijl het buiten nog te koud is. Maar de serre wordt niet extra verwarmd of verlicht. We helpen de natuur een handje maar gaan niets forceren."

Een jaar rond

Ongeveer 8 maanden per jaar geeft AardewerkT groenten. De overige maanden overbruggen ze met de groenten die ze inmaken in de zomer. "Dat is toch de theorie", lacht Elke. "Want voorlopig loopt de verkoop zo goed dat we nog niet veel hebben kunnen inmaken. Dit is nog maar ons eerste jaar, en we zijn nog volop aan het groeien. Volgend jaar willen we hier ook nog workshops organiseren met een keuken die in het veld staat." 

Meest gelezen