Gezinsvakantie in eigen land maakt verliezen door corona grotendeels goed voor kajakverhuurders in Waasland

De gezinnen die gingen kajakken in de zomer hebben de verliezen van kajakverhuurders in het Waasland voor een groot deel goed gemaakt. Kajakken is populair op de Durme en de Moervaart. “Ik heb extra kajaks besteld om aan de vraag te voldoen,” zegt een verhuurder. De verhuurders moesten, tijdens de lockdown, alle gebruikelijke bedrijfs- en schoolvaarten nog schrappen.  

De coronacrisis had ook zware gevolgen voor de kajak- en kanoverhuurders. Zij gingen noodgedwongen 10 weken dicht en verloren zo bijna één derde van hun inzet. “Vanaf april tot midden juni hebben we normaal gezien veel scholen en bedrijven die als groepsactiviteit komen kajakken. Die vaarten vielen dit jaar allemaal weg”, vertelt Harry Laheyne van bootverhuur Meersland in Lokeren. Bedrijven verloren ook na de lockdown inkomsten. Er kwamen regels om coronaproof uit te varen en daarvoor moest er meer geïnvesteerd worden in extra jobstudenten. Zij moesten onder meer de bootjes, peddels en zwemvesten na elke vaart stuk voor stuk ontsmetten. De hete zomer kon die investeren deels goed maken omdat veel gezinnen in eigen land bleven en er uitstapjes deden.  

Gezinnen

In juli en augustus was er een grote vraag van gezinnen om te kajakken. Dat merkte ook het Kano- en Kajakcenter in Lokeren: “Mensen uit eenzelfde bubbel mogen met 2 in een boot, dan is het coronaveilig.” Dankzij de reclame die is gemaakt om in eigen land op vakantie te gaan en om het kajakken in de streek te ontdekken, hebben veel gezinnen het eens geprobeerd, denkt Laheyne. “99 procent van onze klanten waren gezinnen.” 

De vraag was zodanig groot dat Laheyne nog boten heeft bijbesteld. Dat was niet vanzelfsprekend, want ze waren door de coronacrisis ook moeilijk leverbaar. “Ik heb last minute nog een partij kajaks kunnen kopen om aan de extra vraag te kunnen voldoen. Dat was natuurlijk een extra investering.” Maar de vakantiegangers in eigen land maken volgens de sector wel grotendeels de coronaverliezen goed. “Ik schat dat we toch 80% van een normale omzet zullen halen.”

Meest gelezen