Radio 2

Sterke stijging aantal horecazaken in Leuven, maar stadsbestuur waarschuwt: "Zeker 1 op de 5 zaken zal crisis niet overleven" 

Het aantal horecazaken in Leuven is de jongste jaren sterk toegenomen. Schepen van Handel Johan Geleyns heeft de indruk dat er hier en daar zelfs sprake is van een overaanbod, vooral bij de koffiebars. Hij denkt dat de coronacrisis het overaanbod op de horecamarkt zal corrigeren. "20 procent van de horecazaken zal binnen één tot twee jaar niet meer bestaan."

Voor de coronacrisis telde Leuven een 700-tal horecazaken. De jongste jaren zijn er veel zaken bijgekomen, maar het is afwachten welke invloed de coronacrisis op dat aantal zal hebben. “Ik heb de indruk dat er in een aantal sectoren toch wel een overaanbod aan het ontstaan is en ik denk dat corona de horecamarkt wel zal corrigeren. Ik schat dat toch minstens 20 procent van de horecazaken het niet zullen overleven tussen dit en één tot twee jaar”, zegt schepen van Handel Johan Geleyns (CD&V).

Overaanbod koffiebars

Volgens Geleyns zijn vooral de koffiebars een hype geworden. “Soms moet men beter kijken naar de locatie, ze zitten allemaal een beetje te geconcentreerd en ze zijn elkaar moordende concurrentie aan het aandoen”. Hij herhaalt dat de coronacrisis het evenwicht op de markt zal herstellen. “Degenen die het overleven, die gaan er nadien baat bij hebben dat er wat concurrentie weg is. Dat klinkt hard, maar dat is nu eenmaal de realiteit van het zakenleven. De sterkste overleven", aldus Geleyns.

Niet voor iedereen financiële steun

De stad Leuven bekijkt hoe ze de horeca kan ondersteunen en werkt  momenteel aan een soort toelage voor begin 2021. Geleyns stelt wel dat ze niet zoals de overheid rechtstreeks geld zullen investeren in alle horecazaken. “Een zaak die al op het rand van faillissement staat, dat heeft geen nut dat je daar nog geld in investeert. We moeten zien dat de zaken die voldoende kracht hebben om het te overleven er ongeschonden doorkomen en dat we die kunnen blijven ondersteunen, zodat ze een mooie toekomst tegemoet gaan."

Meest gelezen