© Lander Loeckx

Hotels in Vlaams-Brabant hebben rampzalige zomer, logies “op den buiten” doet het beter

De coronacrisis heeft een duidelijke invloed op het toerisme in Vlaams-Brabant tijdens de zomermaanden. De kleinschalige logiezen in de regio’s Hageland en Groene Gordel hebben een goede periode achter de rug, maar de hotels in de kunststeden deden het dan weer slecht. Nog opvallend, er is de afgelopen maanden nog nooit zoveel gewandeld en gefietst.  

De zomervakantie zit er bijna op, door corona zag die er voor heel wat mensen anders uit dan normaal. Mensen zochten een vakantie in eigen land, en dat merken ze vooral in de Groene gordel en het Hageland. De kleinschalige logiezen, zoals gastenkamers en vakantiewoningen, hebben een goed seizoen achter de rug, te vergelijken met vorig jaar.

“Er kwamen vooral mensen uit eigen land”, zegt Baptist Vlaeminck van de Toerisme Vlaams-Brabant. “Het is goed dat de Belgen op vakantie geweest zijn in het binnenland, want veel internationale bezoekers mochten er niet komen in het begin. Het was best ook een bizarre periode met veel last-minute-boekingen, mensen die de dag zelf nog belden om te mogen langskomen. Het was ook een jonger publiek, normaal gezien zijn het de 65-plussers, maar nu waren het vaak gezinnen met kinderen of vriendengroepen.”

Hotels

De bezettingsgraad voor de hotels daarentegen ligt een stuk lager dan vorig jaar, vooral in de kunststeden zoals Leuven. Dat heeft verschillende oorzaken, zoals het gebrek aan internationale toeristen. Ook het zakentoerisme ligt nagenoeg volledig stil, en dat heeft voor Vlaams-Brabant wel een grote impact, denk maar aan alle hotels in de buurt van de luchthaven van Zaventem. Toeristen zoeken ook meer naar kleinschalige logiezen omdat ze daar een veiliger gevoel hebben.

Hotels hebben het erg moeilijk, ze kunnen alle hulp gebruiken

Baptist Vlaeminck, Toerisme Vlaams-Brabant

“Toch doen heel wat hotels in Leuven extra moeite om het zo coronaveilig mogelijk te maken en de gasten extra te verwennen. Sommige hotels doen bijvoorbeeld een ontbijt à la carte”, zegt Baptist Vlaeminck. “Maar de hotels hebben het best moeilijk, zij kunnen alle hulp gebruiken.” De provincie Vlaams-Brabant doet heel wat inspanningen om de toeristische sector te steunen. Zo gaat er gaat 1 miljoen euro naar communicatiecampagnes en beleefbonnen. 

Wandelen en fietsen

Wat ook blijkt, wandelen en fietsen waren nog nooit zo populair in Vlaams-Brabant. “Onze fietstellers en onze wandeltelpalen doen overuren. Heel veel mensen gaan op stap, mensen die hun eigen streek leren kennen maar ook andere Belgen hebben Vlaams-Brabant leren kennen als de wandelprovincie. Ook andere outdoor-activiteiten, zoals kajak, deden het erg goed in Vlaams-Brabant”, zegt Baptist Vlaeminck. 

© Lander Loeckx

Meest gelezen