Belga

Jan Verheyen over de dood van zijn collega-regisseur Robbe De Hert

De Antwerpse regisseur Robbe De Hert overleed gisteren op 77-jarige leeftijd. Zijn collega Jan Verheyen uit Ruddervoorde bij Oostkamp heeft hem goed gekend. "Robbe stond aan de wieg van mijn keuze om iets te doen in de Vlaamse filmwereld", zegt hij.

Vorige week nam Robbe De Hert (77) al afscheid van zijn vrienden. "Ik ben toen langsgeweest", zegt collega-regisseur Jan Verheyen. "Ik heb hem toen verteld over onze eerste ontmoeting. Ik was 15 jaar en zat op internaat in het college van Sint-Niklaas. Daar hadden we een filmclub en ik programmeerde de films. Ik bekeek toen de catalogussen van verschillende verhuurders en één van die catalogussen was van Fugitive Cinema, het filmcollectief dat Robbe De Hert eind de jaren '60 heeft opgericht. Ik heb hem toen een brief geschreven, met de vraag of ik hem eens kon ontmoeten. Kort daarna kreeg ik telefoon van hem. Ik kon het niet geloven."  

Het levende bewijs

"We hebben toen afgesproken in één van zijn stamcafés in Antwerpen", gaat Verheyen voort. "Ik heb toen een uurtje met hem gebabbeld over onze passie: de cinema. Hij zat daar toen al middenin, maar ik twijfelde nog. Was dit wel iets voor mij? Kon je het in die sector wel maken in Vlaanderen? Robbe was voor mij toen het levende bewijs dat dat wel kon."

(Lees voort onder de foto)

BELGA

Niet gemakkelijk

"Tijdens dat gesprek heeft hij mij in geuren en kleuren verteld dat het echt niet gemakkelijk zou zijn", lacht Verheyen. "En dat bleek ook zo te zijn. Robbe maakte films voor het grote publiek. Hij wou impact maken met zijn werk. En dat heeft hij zeker gedaan. "

Meest gelezen