Storm Francis trekt verder over het land met rukwinden tot 90 kilometer per uur

Storm Francis trekt momenteel nog steeds over ons land. In Middelkerke en Zeebrugge zijn rukwinden gemeten tot 86 kilometer per uur. Pas in de loop van de namiddag zou het ergste van de storm voorbij moeten zijn. 

Zomerstorm Francis trok gisteren van de Britse eilanden naar ons land. Aan het meetpunt Westhinder, een dertigtal kilometer in zee, is een gemiddelde windsterkte van 9 beaufort gemeten. Die windsterkte is de voorwaarde om van een storm te spreken.

Ondertussen zijn er rukwinden van 86 kilometer per uur gemeten in Middelkerke en Zeebrugge. Aan het station in de haven van Zeebrugge ging het naar 97 kilometer per uur, zo meldt het KMI.

In Munte, een deelgemeente van Merelbeke, is het dak van een stal ingestort. Er stonden een tiental koeien in de stal, maar alle dieren bleven ongedeerd. In elk geval is het hulpnummer 1722 actief, voor hulp van de brandweer bij materiële schade in minder dringende gevallen. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" over het stormweer aan de kust en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Bekijk hier onze reporter  Dominique de Graaf live in "Het Journaal" vanuit Oostende en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het KMI waarschuwde eerder al voor rukwinden. Het zwaartepunt werd in het tweede deel van de nacht en ook deze voormiddag verwacht. Code geel geldt voor het hele land, aan zee is dat code oranje. 

Bij code geel geldt dat plaatselijke overlast of schade mogelijk is en het verkeer enige hinder kan ondervinden. Bij code oranje is schade op grotere schaal mogelijk. "Alles wat los is, leg je dus best vast. Je parkeert je wagen best ook niet onder een boom", geeft Bram Verbruggen als advies mee.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" over de doortocht van storm Francis in Ierland en het Verenigd Koninkrijk:

Videospeler inladen...

Meest gelezen