Radio 2

Kortrijk krijgt eerste coronaproof evenementenplein van Vlaanderen

Kortrijk krijgt het eerste coronaproof evenementenplein in Vlaanderen. Vlaams minister voor Toerisme Zuhal Demir (N-VA) kwam speciaal naar Kortrijk afgezakt met een cheque van  140.000 euro euro voor het project. Kortrijk legt er nog eens 100.000 euro bovenop.

Het eerste coronaproof evenementenplein komt op Kortrijk Weide aan het Nelson Mandelaplein. Het evenementenplein zal aan de Kortrijkse evenementenhal Depart liggen. De naam wordt Depart XXL en er moet plaats zijn voor 1.200 toeschouwers, die op een coronaveilige manier zullen kunnen genieten van concerten, voorstellingen en andere soorten evenementen.

Ontwerpwedstrijd

Vandaag start een wedstrijd waarbij evenementenbouwers een ontwerp kunnen indienen over hoe zo’n evenementenplein er moet uitzien. Over een goede week moeten de ontwerpen wel al binnen zijn, want tegen midden september wil Kortrijk van start gaan met de eerste evenementen op Depart XXL. "Het ontwerp moet dus snel en eenvoudig op poten te zetten zijn", zegt de schepen voor Toerisme en Evenementen Kelly Detavernier (N-VA). "Het moet behalve coronaproof ook winterproof zijn, want we willen alles laten staan tot september 2021."

"We hebben de beelden allemaal wel gezien van het festival in Newcastle", gaat Detavernier voort. "Dat was ook coronaproof, maar misschien niet zo warm. Een ijzeren opstelling voelt wat kil aan, maar het heeft ons wel geïnspireerd om een coronaproof evenementenplein te bouwen in Kortrijk. Ik denk dat de creatievelingen er iets mooi en hip van kunnen maken."

(Lees voort onder de foto)

Sfeerbeeld festival Newcastle

"Voorbeeldfunctie"

"Ik ben heel blij dat de stad Kortrijk het goede voorbeeld geeft", zegt Vlaams minister voor Toerisme Zuhal Demir (N-VA). "West-Vlamingen zijn ondernemende mensen en bij deze hebben ze dat nog maar eens bewezen. De evenementensector heeft het sinds de coronacrisis erg moeilijk. We willen die sector terug op gang trekken, maar dan wel op een veilige manier. Kortrijk kan nu een voorbeeld betekenen voor heel wat andere steden en gemeenten. Evenementen kunnen wél op een coronaveilige manier georganiseerd worden."

Meest gelezen