Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

LIVEBLOG: Dodental door coronavirus met 121 naar beneden bijgesteld, coronamaatregelen in Marseille aangescherpt

De coronacijfers in ons land blijven dalen. Het gemiddeld aantal besmettingen en ziekenhuisopnames is de voorbije week gedaald. Ook het gemiddelde aantal overlijdens daalt voor het eerst sinds juli. Morgen wordt het aantal dodelijke slachtoffers naar beneden bijgesteld nadat de Vlaamse woonzorgcentra hun cijfers hebben herbekeken. In het Zuid-Franse departement Bouches-du-Rhône worden de coronamaatregelen aangescherpt. Volg de belangrijkste updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

 

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Coronamaatregelen in departement Bouches-du-Rhône verstrengd

De prefect van de Zuid-Franse regio Provence-Alopes-Côte d'Azur verstrengt de maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Mondmaskers worden verplicht in de hele stad Marseille in het hele departement Bouches-du-Rhône moeten bars en restaurants om 23 uur sluiten. De maatregelen gaan onmiddellijk in.

De corona-epidemie veert op in het hele departement. In Marseille worden 177 besmettingen op 100.000 inwoners vastgesteld, in het departement Bouches-du-Rhône is dat 131 op 100.000. Het Franse gemiddelde bedraagt 33 op 100.000.

Sinds vorige vrijdag is Bouches-du-Rhône ingekleurd als rood gebied. Dat betekent dat het voor Belgen verboden is om ernaar toe te reizen. Wie terugkeert uit een rode zone, moet zich laten testen en moet in quarantaine gaan.   

Teller coronadoden wordt teruggedraaid met 121

Het aantal dodelijke slachtoffers ten gevolge van het coronavirus wordt morgen met 121 naar beneden bijgesteld. Momenteel staat de teller op 9.996. Dat betekent dat het nieuwe cijfer van morgenochtend wellicht iets minder dan 121 lager zal liggen dan vandaag.  

Op vraag van Sciensano hebben de Vlaamse woonzorgcentra hun cijfers nog eens herbekeken, en daaruit is gebleken dat een aantal slachtoffers dubbel was geteld. Daarnaast was een aantal overlijdens ten onrechte als COVID-overlijdens meegeteld.

Oudste zoon Braziliaanse president besmet met coronavirus

De oudste zoon van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, Flavio, heeft positief op het nieuwe coronavirus getest. Dat heeft hij zelf meegedeeld via Twitter. "Ik heb positief getest op COVID-19", aldus de 39-jarige Flavio Bolsonaro. "Ik voel me goed en vertoon geen symptomen."

De zoon van de president zegt dat hij behandeld wordt met hydroxyloroquine en het antibioticum azitromycine. Sinds het begin van de coronapandemie heeft president Jair Bolsonaro zich altijd een fervent voorstander van deze behandeling getoond, hoewel verschillende wetenschappelijke studies twijfels hebben over de effectiviteit ervan.

Eerder dit jaar testten ook president Bolsonaro zelf, zijn echtgenote Michelle en een andere zoon, Jair Renan, positief. Zij zijn allemaal genezen.

President Jair Bolsonaro doet COVID-19 graag af als "een griepje". Hij weigert vaak een mondmasker te dragen en veegt ook geregeld zijn voeten aan de regels van social distancing.

President Jair Bolsonaro (L) en Flavio Bolsonaro (R).
AFP or licensors

Meer dan 3.000 nieuwe besmettingen in Frankrijk

In de laatste 24 uur zijn in Frankrijk 3.304 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, zo heeft de nationale gezondheidsdienst (DGS) dinsdag meegedeeld. Gisteren waren dat er 1.955.

In Frankrijk zijn 4.600 mensen met COVID-19 gehospitaliseerd, tegen 4.690 gisteren. Er belandden op 24 uur tijd 410 patiënten in de intensieve zorg, tegen 399 de dag daarvoor.

Op een dag tijd bezweken nog eens 22 mensen aan het coronavirus. In totaal zijn 30.544 dodelijke slachtoffers in Frankrijk.

Quarantaineplicht voor wie naar Liechtenstein reist

Alle Belgen die naar Liechtenstein willen reizen, moeten bij aankomst ter plaatse twee weken in quarantaine gaan. Dat blijkt uit het aangepaste reisadvies van Buitenlandse Zaken.

Ook in buurland Zwitserland geldt ongeveer dezelfde maatregel sinds 20 augustus: Belgen die naar Zwitserland willen reizen, moeten ter plaatse tien dagen in quarantaine. Binnen de twee dagen na aankomst moeten ze zich bovendien melden bij de bevoegde dienst van het kanton.

Ook voor Ierland is het reisadvies aangepast. De graafschappen Offaly en Laois, die in lockdown waren geplaatst, zijn opnieuw opengesteld voor reizigers. Reizen naar die counties zijn dus opnieuw toegestaan. 

Wortelwasserij van Ardo in Ardooie heropend na coronabesmettingen

Na enkele coronabesmettingen in de wortelwasserij van diepvriesbedrijf Ardo in Ardooie moesten 23 personen worden getest en werd de afdeling gesloten. De tests waren negatief en de afdeling is intussen weer geopend. "De vijf medewerkers die eerder besmet bleken te zijn, stellen het goed en zullen na hun quarantaineperiode terug aan de slag gaan", meldt Ardo.

Op 13 augustus werd het coronavirus vastgesteld bij een werknemer van Ardo. Die was actief in de wortelwasserij, die zich in een apart gebouw van het bedrijf bevindt. Nadien bleek dat nog vier werknemers besmet waren met COVID-19. Niemand vertoonde symptomen of moest worden opgenomen in het ziekenhuis. 

Ardo.com

Laagste aantal besmettingen in drie weken in Nederland

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn in Nederland 415 nieuwe besmettingen doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de kleinste toename in een etmaal sinds 3 augustus. Mede daardoor kreeg het RIVM in de afgelopen week iets minder dan 3.600 meldingen, na twee weken waarbij het aantal nieuwe gevallen boven de 4.000 lag.

De helft van de positief geteste mensen is 20 tot 40 jaar oud, een kwart is tussen de 40 en 60. Ongeveer 12 procent is 60 jaar of ouder.

Ook het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt iets. Ziekenhuizen behandelen momenteel 158 coronapatiënten, het laagste aantal in ruim een week tijd.

Pandemie lijkt te vertragen in grote delen van de wereld

De coronapandemie blijft over de hele wereld woeden, maar de laatste wekelijkse gegevens die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vrijgeeft, wijzen op een vertraging van de epidemie in de meeste regio's. Vorige week zijn meer dan 1,7 miljoen nieuwe gevallen van COVID-19 en 39.000 nieuwe sterfgevallen aan de WHO gemeld, een afname van 5 procent qua gevallen en 12 procent minder sterfgevallen vergeleken met de week ervoor.

Die vertraging wordt opgetekend in alle regio's, behalve Zuidoost-Azië en het oostelijke Middellandse Zeegebied. Het Amerikaanse continent blijft het zwaarst getroffen, goed voor de helft van de nieuwe gevallen en 62 procent van de sterfgevallen. Amerika is ook het werelddeel waar de epidemie het meest is vertraagd: 11 procent nieuwe gevallen minder en 17 procent sterfgevallen minder. Vooral in de Verenigde Staten en Brazilië, de twee meest getroffen landen ter wereld, worden minder besmettingen opgetekend.

In Zuidoost-Azië, de op een na meest getroffen regio, is het aantal nieuwe gevallen en sterfgevallen de afgelopen week met 4 procent gestegen. India is daar het zwaarst getroffen land, met 455.000 nieuwe gevallen vorige week. Het aantal nieuwe gevallen in het oostelijke Middellandse Zeegebied steeg ook met 4 procent, maar het aantal sterfgevallen daalde met 5 procent.

In Europa, waar het aantal nieuwe gevallen de afgelopen weken gestaag is gestegen, is het tempo vorige week licht vertraagd tot +1 procent. Het aantal nieuwe sterfgevallen in Europa bleef vertragen (-12 procent). De WHO merkt op dat niet alle Europese landen een dergelijke daling hebben geregistreerd, Spanje heeft zelfs een wekelijkse sprong van 200 procent in het aantal doden gezien.

Man zonder correct mondmasker verwondt buschauffeur in Gent

In Gent heeft een 47-jarige man een buschauffeur verwond nadat die de reiziger had gevraagd om zijn mondmasker correct op te zetten. Dat meldt de Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen. De man is onmiddellijk gedagvaard in snelrecht.

De verdachte, een 47-jarige man uit Gent, moet zich op 22 oktober verantwoorden voor de correctionele rechtbank van Gent.

Air Antwerp stelt heropstart opnieuw met twee weken uit

Antwerp zal ten vroegste op 14 september haar vluchten tussen Antwerpen en Londen City hernemen. Dat staat te lezen op de website van de luchtvaartmaatschappij. Eerder werd gemikt op 1 september om opnieuw te beginnen vliegen.

Begin juni was al duidelijk dat Air Antwerp geen enkele vlucht zou uitvoeren in de zomermaanden. De verbinding tussen Antwerpen en London City wordt vooral gebruikt door zakenmensen, dus de vraag is in de zomervakantie altijd lager. Bovendien geldt er nog steeds een verplichte zelfquarantaine voor mensen die vanuit België naar Groot-Brittannië reizen.

Meest gelezen