PortOostende

Marine oefent op het onschadelijk maken van mijnen in haven Oostende

In de achterhaven van Oostende zijn een veertigtal mensen van de Duitse, Franse en Nederlandse marine bezig met een oefening mijnenvegen. De Belgen coördineren vanop wal. In de achterhaven hebben ze namaakspringtuigen verstopt. Het is de bedoeling om die springtuigen op te sporen.

De namaakspringtuigen in de achterhaven van Oostende worden eerst opgespoord  door mini-onderzeeërs. Daarna gaan de duikers onder water kijken. "Springtuigen in een haven zijn doorgaans kleiner dan de zeemijnen die voor de kust worden gebruikt", zegt commandant Filip Clauwaert. "Daarom is oefenen in de haven net zo belangrijk als op zee."

"Als een terrorist een aanslag wil plegen in een haven, dan heeft hij niet veel nodig", gaat Clauwaert voort. "Een kleine, plastic ton vol materiaal, een onsteker en een sensor volstaan om kwaad aan te richten. Die tonnetjes bootsen we na, zodat onze mensen goed getraind worden."

Sandy Coast

De oefening in de achterhaven van Oostende maakt deel uit van een grotere internationale oefening die Sandy Coast heet. Elk jaar wordt die oefening afwisselend georganiseerd door Nederland of België. Dit jaar was ons land aan de beurt. Volgende week oefenen we op zee, tussen Zeebrugge en Oostende. "Voor de Belgische kust hebben we oefenmijnen geplaatst", zegt Clauwaert. "Dat zijn namaakmijnen die heel goed op de originele zeemijnen lijken. Het is de bedoeling dat ze de mijnen lokaliseren en identificeren. Daarna moeten ze ook uit de zee gehaald worden."

"Dat is niet zo simpel als je denkt", zegt Clauwaert. "De zichtbaarheid onder water is beperkt, er staat ook een sterke stroming en er is veel scheepvaart op dat stuk van de Noordzee." De internationale oefening duurt nog tot 11 september.

Meest gelezen