Mysterieus geluid houdt bewoners Lanaken wakker: “Klinkt al de hele maand als een luide sirene”

In Rekem en Neerharen (Lanaken) is sinds begin deze maand regelmatig een hoog en luid geluid te horen, dat klinkt als een soort sirene. Afgelopen weekend was het zelfs dagelijks te horen. Verschillende buurtbewoners kloegen al dat het geluid hen ’s nachts wakker houdt. De gemeente vraagt om onmiddellijk de politie te bellen wanneer je het geluid hoort. 

Op 8 augustus om vier uur ’s nachts was er voor het eerst een sirene-achtig geluid te horen in de buurt van Rekem en Neerharen. Sindsdien is het wekelijkse kost voor buurtbewoners. Waar het geluid vandaan komt, of wie het produceert is nog niet duidelijk. “Ik werd plots midden in de nacht wakker door dat enge geluid”, vertelt buurtbewoner Casper Vissers. “Het klinkt als een oud oorlogsalarm. Dat gaat dan voor 20 tot 30 seconden aan en daarna is het weer voorbij. Het is zo luid dat je onmiddellijk wakker wordt.

De politie is al verschillende keren gebeld voor dit probleem. “Maar die zijn altijd te laat”, vertelt Casper. “De mensen bellen wanneer het geluid start, maar tegen dat je telefoon neerlegt is het alweer voorbij. Gisteren zijn een vriend en ik ’s nachts op pad gegaan om te ontdekken waar het geluid juist vandaan komt. Het leek uit de bossen te komen. Maar omdat het geluid telkens zo kort is weet je niet waar zoeken.”

Zondagnacht gebeurde het zelfs vier keer op één nacht

Een theorie van een Radio 2-luisteraar is dat het geluid afkomstig is van een oorlogsalarm van een oude kazerne. In oorlogstijd weerklonk dat alarm om de mensen te waarschuwen voor bijvoorbeeld een bommenaanval, en het werd op vaste tijdstippen getest. “Het lijkt me sterk dat dat de verklaring is”, vindt Casper. “Het geluid klinkt inderdaad zo, maar het gebeurt de laatste tijd meer en meer en niet op vaste tijdstippen. Zondagnacht gebeurde het zelfs vier keer op één nacht.”

Casper Vissers gaat voorlopig door met zijn ‘onderzoek’. “Ik roep dan ook iedereen op om te proberen dat geluid op te nemen en me door te sturen. En als het om een flauwe grappenmaker gaat die iedereen wil wakker maken: stop ermee.”

Lanaken had deze zomer al last van een bromgeluid, dat veroorzaakt werd door verschillende bedrijven. Dit gaat om een nieuw probleem van geluidsoverlast. 

Zo klinkt het vreemde geluid in Lanaken:

Meest gelezen