Videospeler inladen...

Voorbijganger vindt intacte granaat op straat in Deurne, afgelopen nacht ook al huis beschoten

In de De Gryspeerstraat in Deurne is vannacht, even na 3 uur, een huis beschoten met een machinegeweer. Dat bevestigt de politie. Opvallend is dat het gaat om het huis naast de leegstaande apotheek waar gisterennacht een granaat naartoe werd gegooid. Gisteren werd al vermoed dat de granaat voor de woning ernaast bedoeld was. Vanmorgen werd de Van Amstelstraat dan weer afgesloten omdat een niet-ontplofte granaat werd gevonden op straat.

In Deurne in Antwerpen is afgelopen nacht een huis beschoten in dezelfde straat waar gisteren een granaat is ontploft. Een man met een machinegeweer loste meerdere schoten op het pand. Dat liep schade op, maar in de omgeving is de schade beperkt.

Gisteren waren er al aanwijzingen dat de granaat bij het verkeerde pand terecht was gekomen. De woning ernaast is namelijk eigendom van een Antwerpse familie die al vaak geviseerd werd in gelijkaardige en meestal aan drugs gelinkte feiten.

Bekijk de journaalreportage over de geviseerde woning in de De Gryspeerstraat: (lees verder onder de video) 

Videospeler inladen...

In de Van Amstelstraat, in de buurt van het Sportpaleis, is er vanmorgen trouwens ook een intacte niet-ontplofte granaat op straat gevonden door een voorbijganger. Dat bevestigt het parket. Ontmijningsdienst DOVO, brandweer en politie kwamen ter plaatse, de straat werd afgesloten. DOVO heeft de granaat meegenomen voor verder sporenonderzoek. Het is al het zesde incident in enkele dagen tijd. Of er een verband is tussen al deze feiten wordt onderzocht.

Het parket laat weten dat politie en justitie de feiten "zeer ernstig nemen" en voert ook een korte communicatiestop in "om de politiediensten toe te laten in alle sereniteit en veiligheid hun vaststellingen te doen". 

Bekijk de analyse van onze justitiereporter Caroline Van den Berghe ter plaatse voor "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) wil niet reageren op de feiten. Zijn kabinet verwijst door naar de gerechtelijke instanties. Er komt ook geen dringende bijeenkomst van de gemeenteraad, zoals oppositiepartij Vlaams Belang vroeg.  Wel komt er in september een themazitting van de commissie Veiligheid, waar onder andere de federale gerechtelijke politie uitgenodigd zal worden, "vermits dit een federale materie is", klinkt het nadat burgemeester De Wever contact heeft gehad met verschillende fracties in de gemeenteraad.

Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) laat alvast weten dat zij (nog) geen vraag vanuit Antwerpen hebben gekregen om het Stroomplan - dat werd uitgewerkt om de drugscriminaliteit in Antwerpen aan te pakken - bij te sturen of aan te vullen.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) "acht de verbetering van de werking en de coördinatie van het Stroomplan zeer nuttig en wenselijk", luidt het in een reactie. Maar dat zal werk zijn voor de nieuwe federale regering. Wel is er in de loop van de volgende weken nieuw overleg gepland met de procureur-generaal en de procureur des konings.

Meest gelezen